Resorni ministri razgovarali sa sindikatom policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2010, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Resorni ministri razgovarali sa sindikatom policije

BEOGRAD -

Predstavnici dva reprezentativna sindikata policije danas su se u Beogradu dogovorili sa resornim ministrima, Ivicom Dačićem, Rasiljom Ljajićem i Milanom Markovićem, da pregovorima sa Vladom Srbije dođu do poboljšanja statusnog, materijalnog i socijalnog položaja.

Kako su učesnici sastanka preneli novinarima, na sastanku u kabinetu ministra unutrašnjih poslova Dačića, dogovoreno je da bude formirana radna grupa koja će od naredne sedmice početi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Time bi bila rešena isplata noćnog i prekovremenog rada, rada za državni praznik, opremanja policije...

Usaglašeno je takođe i da se kroz pregovore nastoji da prilikom rebalansa budžeta za ovu godinu bude omogućeno radnicima MUP da ostvare zakonska prava u vezi raznih isplata, kao i nabavke nove opreme.

Dačić je rekao da je na sastanku još jednom istaknut značaj vođenja ozbiljnih razgovora o statusu i poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja policajaca kao i o povećanju budžeta za opremanje policije.

On je rekao da je postignuta saglasnost da je neophodno nastaviti pregovore o ostvarivanju prava radnika MUP-a koja su predviđena Zakonom o policiji, ali se ne ispunjavaju zbog kolizije sa drugim zakonskim rešenjima.

Po njegovim rečima, dogovoreno je da se formira pregovarački tim za kolektivno pregovaranje, koji bi sačinjavali i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, državne uprave i lokalne samouprave i rada i socijalne politike.

"Već sledeće sedmice pregovori će biti nastavljeni", rekao je on objašnjavajući da je ideja da se što pre dođe do dogovora kako bi ministarstvo finansija u budžetu za narednu godinu moglo da planira potrebna sredstva.

Dačić je rekao i da je dogovoreno da se traži da se kroz rebalans budžeta za ovu godinu utiče na ono našta policija ima pravo u pogledu poboljšanja materijalnog položaja i opremanja.

On je objasnio i da bi rešenje vezano za rebalans budžeta bilo prelazno i da bi važilo do usvajanja sistemskog rešenja, odnosno donošenja budžeta za narednu godinu.

Predstavnici Policijskog sindikata Srbije i Nezavisnog sindikata policije zahvalili su se ministrima na izraženoj volji da se problemi radnika MUP-a reše.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Miailović je rekao da članovi tog sindikata i tokom prethodnih akcija i organizovanja štrajka upozorenja nisu izlazili iz zakonskih okvira.

On je istakao i da je želja tog sindikata da "sve probleme rešimo za stolom" s čim se složio i predstavnik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov.

Barbulov je podsetio i da je osnovni sindikalni zahtev potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za radnike MUP-a zahvalivši se na podršci i sindikalnim asocijacijama u policiji koje nisu reprezentativne.

Na pitanje da li današnji dogovor znači da su policijski sindikati odustali od najavljenog jednočasovnog štrajka upozorenja, Mijailović i Barbulov su odgovorili da sa sadržinom dogovora moraju prvo da upoznaju članstvo pa će onda odlučiti o daljim koracima.

Dačić je dodao da za 25. oktobar najavljeni jednočasovni štrajk upozorenja policijskih sindikata nije bio razlog današnjeg sastanka podsetivši da se o sindikalnim zahtevima razgovara već duže vreme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.