Reakcija Beograda na Hanovo razgraničenje: Prvo takse

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2019, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcija Beograda na Hanovo "razgraničenje": Prvo takse

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić oprezan je u vezi s porukom komesara za proširenje Johanesa Hana da bi razmena teritorija mogla da bude deo sporazuma Beograda i Prištine i kaže da treba sačekati da Priština načini prvi potez.

"Prvo neka reše takse pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo i da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila", kazao je Dačić za današnje štampano izdanje Blica.

Han je pre dva dana u intervjuu Vašington postu rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi razmena teritorija mogla biti deo obavezujućeg sporazuma i naglasio pri tome da je jedini uslov za EU da svaki sporazum doprinese miru i stabilnosti regiona.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je rekao da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da "jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava".

Suzanu Grubješić, generalnu sekretarku Evropskog pokreta u Srbiji izjava Hana ne iznenađuje, jer se, objašnjava, u nedostatku drugih rešenja i s obzirom da se dijalog našao u ćorsokaku, krenulo u potragu za drugim rešenjima.

Ona u izjavi za Blic kaže da ne očekuje da će sastanak u Berlinu doneti rešenje, ali njena su očekivanja da se odblokira dijalog i ukinu prištinske takse.

"Činjenica je da bi sadašnja garnitura želela da se dođe do sporazuma, ali šta će i kako će biti, to niko ne može sa sigurnošću da kaže", rekla je Grubješićeva.

Direktor Centra za regionalizam Aleksanadar Popov smatra da je izjavu Hana "pogurala Amerika", jer, kako navodi, predugo se EU bavila bez uspeha pitanjem i, nakon što se umešala Amerika, sada, kaže, pokušava da pohvata konce.

"Pokrenuli su to pitanje kad je vladajuća garnitura već na isteku roka trajanja, iako je obećano da će se pitanje rešiti do kraja mandata", podsetio je Popov.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU PRIHVATA RAZGRANIČENJE Han poručio: Razmena teritorija mogla bi da bude deo sporazuma Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 17.Apr.2019

Poruka jednog od visokih zvaničnika EU, komesara za proširenje Johanesa Hana, da bi razmena teritorija mogla da bude deo sporazuma Beograda i Prištine, pokazuje da Brisel pokušava da što pre dođe do rešenja.

Nastavak na Blic...

"TAKSE MORAJU BITI POVUČENE" Mekalister: EU, SAD i drugi partneri jasni u ZAHTEVU, cilj je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 17.Apr.2019

Očekujem da sastanak u Berlinu 29. aprila doprinese nastavku dijaloga Beograda i Prištine, što je zajednički cilj Evropske unije, kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.