Pukotine u Nemanjinoj?

Izvor: RTS, 02.Feb.2013, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukotine u Nemanjinoj?

Premijer Srbije Ivica Dačić ne poriče da se viđao sa Rodoljubom Radulovićem, povezanim sa Darkom Šarićem, ali tvrdi da nije znao da je on kriminalac. U javnosti pitanje da li slučaj Šarić može da obori vladu ili se ona više klima zbog mesta direktora policije. Pojedini analitičari ocenjuju da su izbori realna opcija.

Kulminira priča iz 2008. koja se kuvala mesecima. Mediji sada otkrivaju, pozivajući se na policijske izvore, da je visoki funkcioner koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se sastajao sa Rodoljubom Radulovićem, gazdom Šarićevog narko klana, ustvari premijer Ivica Dačić.

Tadašnja BIA i policija, pod kontrolom Miodraga Rakića, evidentno je sve kontakte snimila i dokumentovala o čemu je i sam Rakić govorio pre dva dana. Tvrde da ima 130 diskova materijala.

Ivica Dačić u izjavi medijima ne poriče da se viđao sa Radulovićem, ali tvrdi da nije znao da je on kriminalac.

Kao dokaz pokazuje dokument, knjigu s pregledom svih kriminalnih grupa, koju mu je policija dostavila u decembru 2008. godine.

"Ovde ima 29 članova organizovane kriminalne grupe Darka Šarića. Među njima nema Miše Radulovića. To su jedini podaci kojima sam raspolagao. To otvara sasvim novo pitanje - zašto nisam upozoren i ko kontraobaveštajno štiti najviše državne funkcionere. Ko se igrao mojom bezbdednošću i integritetom državne funkcije i mojim autoritetom", upitao je Dačić.

Dačić podseća da mu se slično desilo i kada je Katarina Rebrača tražila prijem kod njega, a sutradan je uhapšena. To kaže nije normalno i urađeno je s namerom da ga diskredituje.

"To je sve u tišini arhivirano da bi se iskoritilo u određenim trenucima, da bi to bio pokušaj uticaja, pritiska u vreme formiranja vlade, nekih političkih kriza ili okončanja postupka za izbor direktora policije, jer neću ja smeti da uradim to što hoću, jer oni imaju podatke o meni. Koje podatke?", rekao  je Dačić.

Premijer kaže da poznanstvo sa njim nikoga nije spasilo zatvora, i veruje da je u pozadini napada na njega želja da se sruši Vlada, ali ne precizira ko iza toga stoji.

"Zašto danas? Da bi Vlada pala. Vlada je stabilna i nastaviće dalje, a svako ko je kriv naći će se u zatvoru", naglasio je Dačić.

Bivši koordinator službi bezbednosti Miodrag Rakić nije hteo da odgovori na pitanje zašto je BIA krila od Dačića sve u vezi sa istragom o Šariću, pa ni zašto ga nije upozorila, jer je kaže predmet kod nadležnih državnih organa.

Ima li kampanje protiv Dačića?

Iako je Dačić istakao dobru saradnju sa koalicionim partenerima, danas je Rojtersu visoki funkcioner socijalista rekao da iza prljave kampanje stoji SNS. Da postoji kampanja protiv premijera tvrdi i njegov koaliconi partner Dragan Marković.

Aleksandar Vučić jedini danas nije želeo da komentariše ni Dačićeve tvrdnje, ni pisanje medija, ni optužbe na račun njegove stranke i mogućnost prevremenih izbora, ali je potvrđeno da će naprednjaci o izborima razgovarati u ponedeljak na sednici Predsedništva stranke. Međutim, oglasili su se svi drugi.

Predsednik SDPS-a Rasim Ljajić rekao je da ne veruje da jedna afera može da sruši vladu. Predsednik URS-a Mlađan Dinkić nada se da će pokazati da je Vlada izuzetno snažna.

DSS i DS traže vanredne izbore. Koštuničini smatraju da je krajnje vreme da Dačić ode i podsećaju da je sam obećao hapšenje svih koji su kontaktirali sa Šarićem. I koalicioni partner SPS-a u Beogradu Dragan Đilas, nema zadršku.

I dok analitičari primećuju da su odnosi u Nemanjinoj dovedeni do usijanja, te da su izbori realna opcija, postavlja se pitanje da li slučaj Šarić može da obori vladu, ili se ona više klima zbog mesta direktora policije.

Kao jedini način da tenzije splasnu vidi se eventualni dogovor o imenu novog direktora, jer je Veljović neprihvatljiv za Dačića, a Dragan Marković Markoni za Vučića.

Bivši direktor policije Miodrag Veljović za RTS nije želeo da komentariše ništa od navoda. Iduće nedelje verovatno ćemo saznati kolike su razmere pukotine u Nemanjinoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.