Pastor: Državni vrh na putu kojim treba ići

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Državni vrh na putu kojim treba ići

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da su koraci koje je državni vrh učinio u rešavanju problema KiM deo puta kojim Srbija treba da ide.

Potezi koje su premijer Ivica Dačić, predsednik Tomislav Nikolić i drugi zvaničnici povukli u procesu rešavanja kosovskog problema odavno su očekivani, ali doživeli smo da ih povuku “oni od kojih smo to najmanje očekivali”, lider Saveza vojvođanskih Mađara istakao je Ištvan Pastor.
“Važno je da je to usledilo i mislim da je to put kojim treba da se ide”, naglasio je predsednik vojvođanskog parlamenta.
Prema njegovim rečima, za rešavanje ili “približavanje rešenju” problema Kosova ključne su dve stvari, a prva je “da se realnosti moraju prihvatiti kao nešto sa čim čovek ne mora intimno da se složi, ali ako ne može da ih promeni, onda ih treba prihvatiti kao realnost”.
Pastor je istakao da je druga ključna stvar u tom procesu da “permanentno treba voditi računa o tome da se mogu realizovati srpski nacionalni interesi, u odnosu na kulturnu baštinu i na ljude koji na Kosovu i Metohiji žive”.
Lider SVM je zaključio da je krajnje vreme da se traže “trezvena rešenja”, kako decenijama nadalje ne bismo bili, kako je rekao, robovi jednog problema, “za koji smo potpuno uvereni da je nešto što se ne može vratiti u pređašnje stanje”.
Pastor takođe smatra da treba odati priznanje onima koji su “imali snage i hrabrosti, pre svega lične”, da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala povuku poteze kojih smo svedoci poslednjih dana.
“Dotaknuti su ljudi koji su sebe doživljavali kao boga”, kazao je on i dodao da ono što se u tom pogledu dešava poslednjih sedmica i meseci može da vrati veru u izgradnju normalnog društva ovde u Srbiji.
Ističući da je u proteklim godinama i decenijama u našoj zemlji “ukradeno i urušeno sve što je osnovni stožer jednog društva”, Pastor je istakao da je u borbi protiv korupcije i kriminala važno to što su, kako je rekao, “krupne ribe praktično na udici”.
To ne znači da se oni a priori mogu proglasiti krivim, upozorio je on i dodao da “ima šansi da se to pitanje rašcišti”.
Povodom nesporazuma, pa i sukoba između republičkih i pokrajinskih vlasti u vezi sa budžetom Vojvodine i odlukom Ustavnog suda o ukidanju pojedinih nadležnosti pokrajine, Pastor je istakao da je važno da više ne bude takvih “turbulencija u javnosti” kakvih je bilo proteklih pola godine.
“Rešenja treva tražiti u dogovoru, sredstvima parlamentarne demokratije, u okviru sistema”, rekao je Pastor, dodajući da ohrabruje to što je, kao predsednik Skupštine Vojvodine, imao priliku da dva puta u Narodnoj skupštini Srbije obrazlaže stavove Pokrajine povodom predloga odgovarajućih budžetskih zakona.
Ističući da su poslednjih meseci preduzeti konkretni koraci na rešavanju problema na relaciji Beograd – Novi Sad, među kojima je i formiranje mešovite Radne grupe za rad na predlogu zakona o finansiranju pokrajine, Pastor je naglasio da sve to uliva nadu da je, “bez obzira na političku različitost većina” u Republici i Pokrajini, rešenje problema danas bliže nego u prethodnom periodu.
Lider SVM je istakao i da je u Srbiji, u poslednje dve do tri godine, postignut “ogroman napredak” u procesu ostvarivanja prava nacionalnih manjina, u prvom redu zahvaljujući donošenju i sprovođenju Zakona o nacionalnim savetima, izborima za Nacionalne savete, kao i praktičnim koracima u toj oblasti.
Praksa ostvarena nakon donošenja tog značajnog akta i posle izbora za savete nacionalnih zajednica je “veliki iskorak i može da posluži kao dobar primer i Evropi za to kako je moguće rešiti odnos većine i manjine na bazi sistemski građenog poverenja”.
Pastor je istakao da je, i pored problema kojih još ima u toj oblasti, optimista kada je reč o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i dodao da ga raduje činjenica da međunacionalna netolerancija, koja prema njegovom mišljenju permanentno postoji, nije tokom ove godine rasla.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Srbija razgovara: koliko su se približile nacionalna i građanska opcija

Izvor: Politika, 24.Dec.2012

Đorđe Vukadinović: Približile su se ličnosti, ne ideje. – Miljenko Dereta: Reč je o spinovanju koje sprovode vlasti..Nedavno je Nenad Prokića, nekadašnji funkcioner LDP-a, poručio da građanska Srbija treba da podrži vladu naprednjaka i socijalista. Vuk Drašković, lider SPO-a, u uverenju...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.