Ministar: Zelenortska Ostrva prijateljska zemlja koja će poštovati teritorijalni integritet Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Zelenortska Ostrva prijateljska zemlja koja će poštovati teritorijalni integritet Srbije

Ministar spoljnih poslova, odbrane i dijaspore Zelenortskih Ostrva Luiš Filipe Tavareš izjavio je danas da su Zelenortska Ostrva prijateljska zemlja koja će uvek poštovati nezavisnost Srbije i njen teritorijalni integritet.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Filipe Tavareš je kazao da je njegova zemlja pravna, demokratska i otvorena država koja sa Srbijom želi da ima veoma jak odnos poverenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Filipe Tavareš i Dačić su potpisali Memorandum o razumevanju, koji, kako su istakli, predstavlja novu eru u saradnji dve zemlje.

"Radićemo na razvijanju saradnje", kazao je Filipe Tavareš i zahvalio srpskom ministru na predlogu da Srbija ukine vize za građane Zelenortskih Ostrva rekavši da će i on u svojoj zemlji predložiti isto.

Sve državljanje Srbije ćemo osloboditi viza, rekao je on i dodao da će sa Dačićem raditi na tome da se poboljša saradnja dve zemlje.

Zahvalio je na gostoprimstvu rekavši da se nikada, ni u jednoj zemlji jugoistočne Evrope, nije osetio kao u Srbiji.

"Vaša iskrenost, prijateljstvo, duh humanizma i smisao za slobodu osvojili su nas", kazao je Filipe Tavareš, koji je zamolio Dačića da mu pronađe Srbina ili Srpkinju koja će biti njihov počasni konzul u Beogradu.

On je kazao da sa EU i Srbijom dele iste vrednosti.

"Mi smo hrišćanska zemlja, zbog toga smo ponosni. Računajte na nas. Da branimo naše zajedničke interese", kazao je ministar Zelenortskih Ostrva i izrazio nadu da će Dačić uskoro posetiti njegovu zemlju, kao i da će ponovo posetiti Beograd.

Srpski ministar rekao je da su odnosi Srbije i Republike Kabo Verde tradicionalni i prijateljski, odnosno dobri, ali da su nerazvijeni.

"Izražavam zadovoljstvo zbog posete mog kolege, prijatelja i brata. Ova poseta je od istorijskog značaja", kazao je Dačić i ukazao da dobri odnosi sa tom zemljom datiraju još iz vremena Jugoslavije i Josipa Broza Tita.

Zahvalan sam na principijelnom stavu Zelenortskih Ostrva po pitanju Kosova i Metohije, kazao je Dačić i preneo da je gostu pokazao mapu na kojoj su zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova označene crvenom bojom, dok su zemlje koje to nisu učinile obojene u zeleno.

"Naši odnosi su dobri, ali nisu razvijeni. Zato smo potpisali memorandum o razumevanju nasa dva ministarstva, a to je samo jedna stvar", kazao je Dačić i dodao da je Vlada Srbije juče na sednici odlučila da opredeli 10.000 evra za opremanje vrtića u Sao Lorencu.

Dačić je istakao da je Srbija postala prirduženi član takozvane Luzofonije, skupine zemalja portugalskog govornog područja što je, kako je naveo, važno jer veliki broj tih zemalja nije priznao Kosovo i Metohiju

"Veoma smo zainteresovani za razvoj naših odnosa. Naši ekonomski odnosi gotovo da ne postoje. Zainteresovani smo i za razvoj turizma i za sve oblasti", kazao je Dačić.

Najavio je otvaranje počasnog konzulata Srbije na Zelenortskim Ostrvima.

Dačić: Sigurno nećemo prvo priznati Kosovo pa tek onda razgovarati sa Prištinom

"Mi imamo svoj stav, ne priznajemo Kosovo kao nelegalnu tvorevinu", rekao je Dačić novinarima u Beogradu posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Zelenortskih ostrva Luišom Filipeom Lipešom Tavarešom.

On je ocenio da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova akt protivan međunarodnom pravu koji kako je rekao, "nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija, bez obzira na pritiske i razgovore koje će neko voditi ili ne".

Dačić je naveo i da se Nemačka i Velika Britanija protive priči o mogućoj promeni granica dok ostale zemlje, kako je kazao, podržavaju da se dođe do kompromisa i ne mešaju se u to kako će Beograd i Priština postići kompromis.

"Jedino ih zanima da će to biti dogovor", kazao je ministar i dodao da je važno da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, daju snagu Srbiji da dođe do kompromisa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.