Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski rasplet u Briselu

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da je Priština veoma obazriva prema EU i SAD, ali je samostalno donela odluku o zabrani posete srpskog premijera

Upozorenje premijera Srbije da će prekinuti učešće u pregovorima sa Prištinom ukoliko srpskim zvaničnicima budu zabranjene posete južnim srpskim enklavama na Kosovu, otvorio je novu diplomatsku krizu koja bi mogla da bude razrešena pozivom Ketrin Ešton za novi sastanak Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tačija ovog ponedeljka u Briselu. Istovremeno su, u razmaku od svega nekoliko sati, objavljene oprečne izjave kosovskih zvaničnika, tako da se još ne zna da li se i na koga tačno odnosi zabrana ulaska srpskih državnika u južnu srpsku pokrajinu.

Dodatnu notu ozbiljnosti upozorenju iz Beograda dao je juče u Savetu Evrope u Strazburu i predsednik Republike Tomislav Nikolić. Uporedo je obelodanjeno da se srpska delegacija nije pojavila na sastanku sa prištinskim timom koji je juče trebalo da se održi u Briselu. Priština je optužila srpsku stranu za „bojkot”, što je neke strane posmatrače navelo da za „Politiku” izjave kako je Beograd Dačićevom pretnjom „isposlovao” da se o spornim pitanjima kao što je registracija „interno raseljenih” srpskih glasača, o čemu već dve nedelje u Briselu nije postignut napredak, razgovor nastavi na nivou premijera, a ne ekspertskih grupa.

Izvor „Politike” iz okruženja premijera Ivice Dačića kaže da je  „vlastima u Prištini i međunarodnoj zajednici poslednjih petnaestak dana poznato da će premijer Ivica Dačić posetiti Kosovo i Metohiju. Nije bilo nikakvih nagoveštaja ni preko zvaničnih ni nezvaničnih kanala da neko iz Prištine ili međunarodne zajednice ima bilo šta protiv te posete. Reč je o simboličnom odlasku premijera, čiji bi cilj bio da motiviše Srbe da izađu na izbore i objasni zbog čega su ti izbori važni za opstanak srpske zajednice. Neki predstavnici iz Samostalne liberalne stranke tražili su da ih poseti premijer Dačić”. Naš izvor tvrdi da će na briselskom sastanku sa Tačijem u ponedeljak biti govora i o izbornim listama, kao i o nameri da interno raseljeni Srbi glasaju na izborima. Jedna od tema biće i da li će biti moguće glasanje ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u drugim delovima Srbije. „Ukoliko se nalazi na biračkom spisku, Ivica Dačić će sigurno glasati”, navodi neimenovani sagovornik „Politike” i podseća da je do sada nekoliko puta Priština opstruirala predizbornu kampanju Srba, osporavajući im biračko pravo i članstvo u Centralnoj izbornoj komisiji.

I Aleksandar Vučić je ocenio da je odluka Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da idu na Kosovo i Metohiju tokom predizborne kampanje za lokalne izbore „nerazumna, iracionalna i besmislena”. Ova odluka je, u neku ruku skandalozna, dodao je Vučić i naglasio „da ne možemo da dozvolimo poniženja”, ali je dodao i da je važno „da sačekamo dan ili dva pa da onda reagujemo”.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj tvrdio je juče pre podne, da je odluka o zabrani dolaska na Kosovo srpskih zvaničnika za vreme predizborne kampanje konačna i da se to neće promeniti, bez obzira na pritisak koji će Srbija vršiti prema Briselu.

„Nemam šta da dodam onome što je rekao zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči. Nijedan zvaničnik Srbije neće moći da uđe na Kosovo dok traje predizborna kampanja”, istakao je Hodžaj.

Nekoliko sati kasnije na svom „Tviter” nalogu Vljora Čitaku, kosovska ministarka za evropske integracije naglasila je da je došlo do nesporazuma i konstatovala da nije bilo zabrane za dolazak zvaničnika Srbije na Kosovo.

„Bilo je samo ne dolasku Dačića! To je sve”, napisala je Čitaku.

Da u Prištini ne znaju šta je njihova odluka svedoči i izjava koju je dao najbliži savetnik premijera Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku za Radio Slobodna Evropa koji je rekao da odluka o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo nije na snazi i da je stvoren nesporazum.

Disonantni tonovi iz Prištine da li je i kome od srpskih državnika zabranjeno učestvovanje u predizbornoj kampanji za lokalne izbore posledica je nestabilne političke situacije na Kosovu. Predsednika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija napustili su najbliži saradnici Fatmir Limaj, predsednik Skupštine Kosova i Jakup Krasnići, poslanik koji će osnovati novu stranku. Oni smatraju da je Tači u pregovorima previše popustljiv prema Srbiji i da su ozbiljni razgovori sa Beogradom mogli da se vode tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. Naveli su „opasnost” koju formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja za albansku stranu ukoliko bi se na taj način stvorio pravni osnov za srpsku autonomiju na Kosovu, odnosno neku novu Republiku Srpsku. Taj scenarij najviše plaši Albance sa Kosmeta, koji strahuju da lokalni Srbi posle izbora ne dobiju „državu u državi”. Za Albance je veliki problem i što sada nije definisano koja bi ovlašćenja i nadležnosti imala Zajednica srpskih opština.

Iz njihovih medija je jasno da su ih posebno zabrinule predizborne izjave ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina, koji je pre neki dan Srbima u južnoj srpskoj pokrajini rekao da se 3. novembra glasa za izbornu listu „Srpska”, a da se 4. novembra „gradi Srpska”. Prištinu to asocira na Republiku Srpsku.

Potpredsednik Skupštine Kosova i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke Petar Miletić rekao je da je odluku kosovske vlade da se srpskim zvaničnicima zabrani poseta Kosovu isprovocirao svojim poslednjim nastupima upravo Vulin. On je optužio Vulina da je u nameri da za „svoju listu” obezbedi što veći broj glasova zaoštrio retoriku tvrdeći pri tome da postoji samo jedna srpska lista.

Aleksandar Vulin odbija takvu interpretaciju i naglašava da listu Građanska inicijativa „Srpska” podržavaju vlada i predsednik Republike Srbije jer ona „okuplja sve Srbe na KiM”.

„Nisam ja problem, naravno i nema ništa sporno u mom pozivu da se izađe na izbore kao ni u mom pozivu da se glasa za listu ’Srpska’”, kazao je Vulin, a prenosi Tanjug.

----------------------------------------------

Sreda, 2.10.

17.44

Ivica Dačić za „Politiku”: Prekinućeno učešće u pregovorima ako Priština ne dozvoli srpskim zvaničnicima da odu na Kosovo

Četvrtak, 3. 10.

13.00

Tomislav Nikolić u Strazburu: Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, preispitaćemo svoju odluku da podržimo izbore

14.00

Driton Ljajci, novinaru „Politike”: Niko od srpskih zvaničnika ne sme na Kosovo u toku kampanje

14.16

Vljora Čitaku na „Tviteru”: Zabrana se odnosi samo na Ivicu Dačića

15.45

Bekim Čolaku za Radio slobodna Evropa: Odluka da se zabrani ulazak Srbima nije na snazi

Dejan Spalović

----------------------------------------------

Nikolić: Ponašanje Prištine nedopustivo

Strazbur – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je juče u Strazburu da je ponašanje prištinske administracije u vezi s predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji nedopustivo i pozvao Savet Evrope da pomogne da ti izbori budu regularni i nepristrasni.

„Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, a samo tako može da se izmeni stav Albanaca, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora koje nije organizovala i ne može da utiče na njihovu regularnost”, poručio je Nikolić pred Parlamentarnom skupštinom SE.

Nikolić je podsetio da je Srbija pozvala Srbe da učestvuju na lokalnim izborima koje organizuje Priština u želji da srpska zajednica dobije legitimne i legalne organe priznate od međunarodne zajednice. „Možda je to problem za Prištinu, ali mi smo to učinili iskreno, u veoma teško vreme, kada nas zbog tog čina neki neistomišljenici u Srbiji otvoreno nazivaju izdajnicima”, ukazao je Nikolić i dodao da se sada očekuje iskrenost i od druge strane.

Prema njegovim rečima, ponašanje prištinske administracije prema Srbima koji imaju pravo glasa na izborima je nedopustivo. „Prištinska izborna komisija bezobzirno briše iz biračkih spiskova Srbe koji imaju pravo glasa, odbija da lista koju podržava Srbija ima predstavnika u Izbornoj komisiji i na biračkim mestima. To mora da zabrine Savet Evrope. Bez učešća Srbije nema razvoja demokratije i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji”, naglasio je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, radi se o primeni demokratskih principa o koje ne mogu da se ogluše čak ni one države članice koje su priznale nezavisnost takozvane države Kosovo.

Srbija je prepustila upravljanje delom svoje teritorije Ujedinjenim nacijama i sprovođenje demokratskih i regularnih izbora na tom delu teritorije nema nikakve veze s priznavanjem ili nepriznavanjem Kosova i Metohije, istakao je predsednik Srbije. „Ako vaša pomoć izostane, morao bih samom sebi da kažem da sam uzalud potrošio godinu svog mandata koja je, iskreno sam ubeđen, donela prekretnicu u odnosima celog sveta prema Srbiji, i da priznam sebi da me u borbi za bolje odnose u Srbiji ali i na Balkanu nisu podržali oni od kojih sam učio kako se sprovode načela Saveta Evrope”, rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ne želi da veruje da postoje selektivna demokratija i selektivna pravda. Uz podsećanje da je na inicijativu Beograda dijalog podignut na najviši politički nivo i da su dogovori obavezujući, Nikolić je ukazao da je dijalog do sada rezultirao zaključivanjem Prvog sporazuma o principima koji uređuju normalizaciju odnosa. „Verujemo da će ovaj sporazum doprineti ukupnoj regionalnoj stabilnosti i saradnji, kao i da će suštinski doprineti procesu integracije Srbije u EU. Čvrsto stojimo na stanovištu da samo rešenja koja u sebi nose element kompromisa – odnosno koja nisu zasnovana na jednostrano prihvatljivim predlozima – mogu doprineti trajnom prevazilaženju svih otvorenih pitanja”, naveo je on. „Uveren sam da će Savet Evrope i dalje dosledno poštovati teritorijalni integritet i suverenitet svojih članica, trajno poštujući svoj stav da ostane statusno neutralan, iako je većina članica, iz ovih ili onih razloga, priznala samoproklamovanu i jednostranu odluku većine građana albanske nacionalnosti o otcepljenju Kosova i Metohije od Srbije”, rekao je Nikolić.

Srbija, istakao je, pridaje veliki značaj jednom od osnovnih principa SE – vladavini prava i proteklih meseci aktivnosti Vlade Srbije u toj oblasti bile su najviše usmerene na rešavanje gorućih problema u pravosudnom sistemu.

Podsetivši da je Narodna skupština usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, Nikolić kaže da su „na redu drugi, koji bi trebalo da pokažu šta osećaju prema zločinima koje su počinili pripadnici njihovih naroda i da li saosećaju sa srpskim žrtvama”.

Nikolić je još dodao da Srbija posebnu pažnju posvećuje unapređenju položaja svih naših nacionalnih manjina, ali i da očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima SE.

Tanjug

----------------------------------------------

Nemojte prestrogo suditi o zabrani gej parade

Nikolić se osvrnuo i na odluku da ne bude održana gej parada u Beogradu. „Nemojte prestrogo da sudite o Srbiji što zbog ugrožene bezbednosti ogromnog broja građana u Beogradu nije dozvolila održavanje parade LGBT osoba. Ne sme da se desi da zbog toga propadne jednoipogodišnji rad na ispunjavanju evropskih standarda. Mi ćemo vrlo brzo da budemo spremni za slobodno ispoljavanje te različitosti. Molim vas da razumete – bilo bi nehumano da unapred predviđamo žrtve i da broj povređenih lica ili izgubljenih života, makar na kojoj strani da su, odluči da li je održavanje skupa bilo opravdano ili ne”, rekao je on.

----------------------------------------------

Rezolucija o trgovini ljudskim organima na sme ostati mrtvo slovo na papiru

Kad je reč o pitanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, Nikolić naglašava da Srbija pridaje posebnu pažnju daljim aktivnostima na realizaciji Rezolucije PSSE na osnovu izveštaja Dika Martija iz 2011. godine. „Parlamentarna skupština mora da bude zainteresovana za ishod svoje rezolucije i ispita dokle se stiglo u rasvetljavanju tih zločina, kako sve ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru”, istakao je on.

objavljeno: 04.10.2013.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.