Državni vrh na Dedinju raspravljao o Kosovu

Izvor: Blic, 03.Mar.2013, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh na Dedinju raspravljao o Kosovu

Na večerašnjem sastanku državnog vrha dogovoreno je da delagacija Srbije u dijalogu sa Prištinom zastupa stav čvrste opredeljenosti za postizanje kompromisa, bez obzira na to što Priština do sada nije pokazala spremnost da razgovara na konstruktivan način o modalitetima za iznalaženje rešenja.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle sastanka da Srbija od EU očekuje da ostane nepristrasan medijator i da podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegovim rečima, pokazala daleko manje rešenosti da izađe u susret rešenju koje bi zadovoljilo interes obe strane.

"Konstatovali smo da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora. Zaključili smo da oni nisu bili dovoljno konstruktivni u prvom delu dijaloga i sada šaljemo jasnu poruku da očekujemo da budu daleko konstruktivniji u nastavku dijaloga", rekao je Đurić.

Kada je reč o vezi dijaloga Beograda i Prištine i procesa evrointegracija Srbije, Đurić je istakao da je Srbija ispunila 95 odsto uslova koji su joj postavljeni za dobijanje datuma početka pregovora o pridruženju EU i da će do aprila ispuniti sve političke i formalne uslove za dobijanje datuma.

Najviši državni zvaničnici Srbije završili su večeras, posle dva sata, završne konsultacije uoči šeste rudne razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom vlade Kosova Hašimom Tačijem u Briselu.

Sastanku, u rezidenciji predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Užičkoj 23 na Dedinju, prisustvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Đurić i Vulin.

Aleksandar Vučić došao je nešto ranije na lokaciju sastanka kako bi nasamo razgovarao sa predsednikom Nikolićem.

U petak je održan sastanak državnog vrha na istu temu na kome je potvrđeno potpuno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i nastavka dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka, Marko Đurić je rekao da je konstatovano da najuticajniji predstavnici međunarodne zajednice treba Prištini da upute ohrabrenje da učini ustupke kako bi se postigao dogovor u ključnom trenutku dijaloga koji se vodi u Briselu.

Premijer Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire. On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

On je tada rekao da će u ponedeljak, 4. marta, u Briselu biti nastavljen dijalog, ali da ne zna o čemu uopšte on i Tači mogu da se dogovore.

"Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je Dačić i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje.

Povezane vesti: Državni vrh danas o Kosovu, razmatra tri scenarija Dačić od Nikolića i Vučića traži da preuzmu deo tereta pregovora sa Prištinom Srbi na severu Kosova mogu dobiti i pravo veta Završen sastanak državnog vrha: Beograd će Prištini ponuditi zajednicu opština EU i SAD hvale "kooperativnog Dačića", vagaju njegov plan za Kosovo
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen sastanak državnog vrha o dijalogu sa Prištinom

Izvor: Press, 03.Mar.2013

Najviši državni zvaničnici Srbije završili su večeras, posle dva sata, završne konsultacije uoči šeste rudne razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom vlade Kosova Hašimom Tačijem u Briselu

Nastavak na Press...

ĐURIĆ: Priština se u pregovorima nije pomerila ni za milimetar

Izvor: Telegraf.rs, 03.Mar.2013

U rezidenciji predsednika Tomislava Nikolića, nakon dva sata završene su konsultacije pred šestu rundu briselskih pregovora s Prištinom

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.