Dijalog je jedini način za rešenje problema

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog je jedini način za rešenje problema

Spremni smo da razvijamo političke, ekonomske i kulturne odnose sa Azerbejdžanom, izjavio je danas u Bakuu minstar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Šef srpske diplomatije je to rekao  posle sastanka sa svojim kolegom iz Azerbejdžana Elmarom Mamađarovim.

Dačić je, u izjavi novinarima posle sastanka, ocenio da su Srbija i Azerbejdžan prijateljske zemlje i da Srbija kao predsedavajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << OEBS želi da pomogne u rešenju spora između Azerbejdžana i Jermenije.

Ovaj region je od velikog značaja za stabilnost čitave Evrope i uobičajeno je da predsedavajući OEBS poseti Azerbejdžan, Gruziju i Jermeniju, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija ima dobru volju da tokom svog mandata na čelu OEBS pomogne Azerbejdžanu i Jermeniji da zajednički pronađu rešenje problema.

Dijalog je jedini način za rešenje problema, a neophodna je politička volja svih strana da bi se došlo do rešenja, smatra Dačić koji je naveo da će sa jermenskim ministrom spoljnih poslova razgovarati o uhapšenima, kao i problemu nestalih u sukobu i slobodi kretanja u regionu.

Želim da izrazim svoje uverenje kao predsedavajući OEBS da OEBS treba da bude partner zemalja u kojima je prisutan i da pomogne u rešavanju konflikata i u reformama, rekao je Dačić.

Navodeći da je u slučaju Kosova bilo mnogo dvostrukih standarda, Dačić je rekao da se Srbija zalaže za to da se principi OEBS primenjuju bez dvostrukih standarda, kao i da je posebno osetljiva na pitanja terotorijalnog integriteta i suvereniteta.

Azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Elmar Mamađarov rekao je da je Dačića zamolio da sa jermenskom stranom razgovara o etničkim Azerbejdžancima zatvorenim u Jermeniji kako bi ti ljudi bili oslobođeni.

Razgovarali smo o sukobu Jermenije i Azerbejedžana oko Nagorno Karabaha i dotakli smo se čitavog spektra pitanja, rekao je Mamađarov.

Mamađarov je ocenio da Azerbedžan i Srbija imaju širok spektar ekonomskih i političkih veza, kao i da su on i Dačić saglasni da posebno treba razgovarati o energetici i viznoj liberalizaciji.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dačić u poseti Azerbejdžanu

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2015

Spremni smo da razvijamo političke, ekonomske i kulturne odnose sa Azerbejdžanom, izjavio je danas u Bakuu minstar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle sastanka sa svojim kolegom iz Azerbejdžana Elmarom Mamađarovim...Dačić je, u izjavi novinarima posle sastanka, ocenio da su Srbija i Azerbejdžan...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.