Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2020, 12:37

Dačić uručio povelju Novaku Đokoviću povodom Dana diplomatije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas nagradu teniseru Novaku Đokoviću za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svetu, saopštilo je ministarstvo.

"Ove godine, imam veliku čast da povelju dodelim našem proslavljenom teniseru i živoj legendi Novaku Đokoviću, koji je dokaz da su sportisti možda i najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ambasadori naše zemlje u svetu", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da mu je čast da povelju dodeli i Draganu Todoroviću, "karijernom diplomati i jednom od najboljih ambasadora u diplomatskoj službi Srbije".

Ministarstvo spoljnih poslova danas je ugostilo i Slavicu Burmazović sa decom. Troje dece Slavice Burmazović koju je otac odveo prvo u Tursku pa u Iran, bez njene saglasnosti, vraćena su u Srbiju krajem 2019, posle četiri godine. Decu je u Beograd doveo ambasador Todorović.

Dačić je povodom Dana diplomatije govorio o značaju kompetentne konzularne službe i mreže konzularnih predstavništava Srbije širom sveta koje su, kako je ocenio, podnele najveći teret u doba pandemije koronavirusa.

On je podsetio i na aktivnosti na repatrijaciji građana Srbije iz Vuhana i sa kruzera "Dajmond prinses" u Jokohami, na samom početku epidemije.

"U okolnostima koje su bez presedana u novijoj istoriji, većina zemalja regiona su položile ispit i pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja", rekao je šef diplomatije.

On je naveo da je posebno važna bila odluka o uspostavljanju Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo neometan transport medicinske opreme i osnovnih životnih namirnica.

"Najviši nivo ukupnih odnosa koji postoji između Srbije i 'tradicionalnih suseda' – Mađarske, Rumunije i Bugarske, kao i Grčke i Turske, svakodnevno je potvrđivan i tokom perioda borbe protiv COVID-19", rekao je Dačić.

On je istakao da je nastavljen "svestrani razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom", kao i da je od prethodnog obeležavanja Dana diplomatije Srbije do danas kontinuirano produbljivano strateško partnerstvo sa Kinom.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost i drugim zemljama koje su nam uputile bilateralnu humanitarnu pomoć, među kojima bih izdvojio i Mađarsku, Austriju, Francusku, Norvešku, Bugarsku, Poljsku, Katar, Azerbejdžan i Ujedinjene Arapske Emirate", naveo je Dačić.

Ministar je rekao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije u proteklih godinu dana bilo sprečavanje novih priznanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova i povlačenje postojećih priznanja.

Dačić je takođe poručio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine.

Uspostavljanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Tenis

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.