Dačić u ponedeljak s Tačijem. Vodi i Vučića

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u ponedeljak s Tačijem. Vodi i Vučića

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se u ponedjeljak, 31. marta, u Briselu sa premijerom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem sa kojim će nastaviti razgovore o pitanjima pravosuđa i formiranja zajednice srpskih opština.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ivica Dačić i Aleksandar Vučić: Zajedno na sastanak sa Tačijem

 

Dve strane se u protekloj rundi razgovora nisu dogovorile o nadležnostima Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, pošto Priština smatra da on treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri sa albanskim većinskim stanovništvom, čemu se Beograd protivi.

 

Beograd smatra da takvo rešenje nije u duhu briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska.

 

Srpska strana se odlučno protivi i zahtevu Prištine da se civilna zaštita na severu Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih srpskih vlasti, stavi pod patronat Kosovskih snaga bezbednosti, koje Priština planira da transformiše u buduću vojsku Kosova.

Uoči ovog sastanka u Briselu, prema pisanju beogradskog lista "Naše novine", stiže upozorenje Rusije da će oštro reagovati ako Srbija prihvati makar jednu od sankcija prema Moskvi zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima.

 

Pozivajući se na diplomatske izvore, ovaj list navodi da je ovo upozorenje Rusije stiglo na adresu Vučića i Dačića uoči sastanka koji će u ponedjeljak imati u Briselu, jer se pretpostavlja da će Srbija biti izložena pritiscima da kao kandidat za članstvo u EU slepo sledi politiku Brisela.

 

Prema informacijama tog izvora, predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je srpskom rukovodstvu da će, ukoliko budu podlegli pritiscima EU, zatražiti od Beograda da odmah izmiri dug od oko milijardu evra za ruski gas, ali i da nadoknadi štetu koju je Rusija pretrpela zbog kašnjenja radova na "Južnom toku".

 

Izvor lista navodi da je kao krajnju meru Moskva spremna da suspenduje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, te da iza ovih poruka stoji lično Putin.

 

Reagujući na ovu informaciju, Vučić je rekao za ovaj list da će učiniti sve da maksimalno zaštiti nacionalni interes i interes Srbije u ovoj situaciji.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ranije je saopštilo da "Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.