Dačić posle razgovora sa Boltonom: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini

Izvor: RTS, 18.Jul.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić posle razgovora sa Boltonom: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džonom Boltonom. Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio "veoma pozitivne ocene" onoga što Srbija radi kada je reč o Kosovu i Metohiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je razgovor sa Boltonom dokazao da je pitanje Kosova i Metohije visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta američkog predsednika.

Ne želeći da iznosi detalje razgovora sa Boltonom, šef srpske diplomatije ukazao je da je "sastanak bio izuzetno koristan".
"Razmenili smo mišljenje o postojećem problemu, blokadi dijaloga. Jasno je rečeno da oni (SAD) znaju da problem nije u Beogradu već na Kosovu i da će pokušati da učine sve što mogu da se dijalog odblokira", napominje ministar spoljnih poslova.
Ističe da Sjedinjene Države smatraju da je kompromis od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim je, kaže, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD.
"O detaljima nećemo govoriti, ali mislim da su izrečene veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi", napominje Dačić dodajući da je razgovor sa Boltonom posebno značajan jer savetnik za nacionalnu bezbednost SAD nije primao sve ministre koji su na konferenciji o verskim slobodama u Vašingtonu.
Objašnjava da SAD više ne prate "autopilot" spoljne politike, već grade "kreativan pristup".
"Misle da mora da se pronađe dogovor prihvatljiv i za Beograd i Prištinu, a to je naravno naša pozicija", naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.
Govoreći o sastanku sa vršiocem dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, Dačić je rekao da su njih dvojica "stari znanci".
"On je, na neki način, spolja učestvovao na početku briselskog dijaloga. To je u skladu sa tim da SAD žele da pomognu da se dođe do rešenja", ističe ministar spoljnih poslova.
Dačić ponavlja da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu, ali neko, kaže, mora da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić s Boltonom u SAD: JASNO rečeno-problem u Prištini

Izvor: Mondo, 18.Jul.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Boltonom. Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio "veoma pozitivne ocene" onoga što Srbija radi kada je reč o KIM..Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da...

Nastavak na Mondo...

Dačić: Tema svih tema Kosovo, jasno se označava ko je kriv

Izvor: B92, 19.Jul.2019, 07:24

Vašington -- Posle razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu, Dačić izjavio da je pronalaženje minog i trajnog rešenja za KiM visoko na listi prioriteta SAD..."Imajući sve to u vidu, mi očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatan pritisak...

Nastavak na B92...

Bolton: Očuvanje statusa kvo po pitanju Kosova nije u interesu ni srpske ni kosovske strane

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2019

"Očuvanje statusa kvo oko situacije na Kosovu nije u interesu ni srpske ni kosovske strane", rekao je pomoćnik predsednika SAD-a za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. "Bilo je lepo primiti srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Složili smo se da bi dijalog s Kosovom trebao krenuti napred,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.