Dačić ponovo predsednik SPS-a

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić ponovo predsednik SPS-a

Ivica Dačić ponovo je izabran za predsednika Socijalističke partije Srbije na desetom jubilarnom Kongresu te stranke.
Dačić je na Kongresu u Centru "Sava" četvrti put izabran za predsednika SPS-a. Pored predsednika, na Kongresu se bira i novi Glavni odbor stranke.

Ivica Dačić je, u govoru kojim je otvorio deseti Kongres, poručio da "čvrsto stojimo na tome da Srbija ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti ponižena i može prihvatiti samo pravedni kompromis".
Nema te sile koja će Srbiju naterati da po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa uđe u EU, a da gubi Kosovo, rekao je Dačić.
"To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije", napomenuo je lider SPS-a.
Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani.
"Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi, ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši", primetio je Dačić.
Upitao je šta će biti sledeće posle taksi, formiranja vojske, i naglasio da se Srbija bori za KiM i za sve Srbe koji tamo žive, a u tome, istakao je Dačić, ima samo sebe.
"Moramo biti svesni toga. Srbija je sopstvenim trudom uspela da preokrene čitav proces oko KiM, koji je vodio ka cementiranju nezavisnosti i uključenju Kosova u međunarodne organizacije. Taj trend je zaustavljen.", podsetio je lider SPS-a.
Rekao je da mu je predsednik Srbije zamerio što se previše radovao pobedi u Interpolu i rekao da je razmišljao da bi bio tužan da smo izgubili i da ne može da bude tužan kada smo pobedili.
Ukazao je da su u Unesku najpre 92 zemlje glasale za prijem Kosova, a tri godine kasnije, nedavno - 76.
"Pedeset zemalja je bilo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju i to je ono što ekstremnim snagama u svetu i Prištini smeta", naglasio je Dačić.
"RS možda i veći interes, ali nikada nećemo priznati KiM"
Republika Srpska je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova, ali, Srbija, bez dileme, nikada neće priznati Kosovo, poručio je predsednik SPS-a.
Dačić je istakao da su dva važna dokumenta potpisana u vreme vlasti SPS-a - Rezolucija SB UN 1244, kao jedini međunarodni pravni dokument koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i Dejtonski sporazum, koji je ustanovio Republiku Srpsku.
Ocenio je da je to najveće dostignuće srpskog naroda u 20. veku.
"Pošto je Srbija bila garant Dejtonskog sporazuma, velika podrška i samo to - Srbija će uvek biti uz RS. Ona je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova", rekao je Dačić.
Međutim, ukazao je, Srbija nikada neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je principijelno i čvrsto opredeljenje.
Vučić: Pustite priče, maksimalno rešenje za KiM nije moguće
Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da smo mi Srbi zadovoljni samo ako dobijemo maksimalno, pa i po pitanju Kosova i Metohije, ali, istakao je, to neće biti moguće, ma ko vladao.

"Danas da pitam moje i vaše članove i funkcionere koje je to rešenje, koji je kompromis sa kojim bi bili zadovoljni, ni od koga neću čuti odgovor", rekao je Vučić.
Istakao je da je zahvalan SPS-u što su vredno radili i zajedno sa SNS-om radili na tome da pozicija Srbije bude nešto čvršća, jača, da možemo za više da se borimo i više da izborimo za srpski narod i na KiM.
Podsetio je da je on pre nekoliko godina bio za koaliciju sa socijalistima, iako SNS-u i SPS-u matematički nije bio potreban, ali da politika nikada nije matematika i da je znao da bez njih ne mogu i ne smeju da idu političke promene.
Osvrnuo se i na odnos Srbije i RS, i istakao da smo prešli korake od sedam milja u međusobnim odnosima, koji nikada nisu bili bolji.
"Znam da ćete uvek više voleti Slobodana Miloševića nego mene, možda i više nego Dačića, ali rezultati su danas bolji nego tada, pa i po tom pitanju", rekao je Vučić.
Ukazao je i da su nam problemi odnosi u regionu i svetu i da su nam zato potrebni prijatelji, poput grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, ali i drugih, svih, kaže, koji u saradnji sa Srbijom vide budućnost naše zemlje.
Prisutnima na Kongresu se obratio i predsednik SVM-a Ištvan Pastor koji je ocenio da Srbija može da posluži kao primer, ne samo u regionu, već i Evropi kada je reč o rešenjima u uređenju odnosa većine prema manjinama.
Pastor je istakao da su značajnu ulogu u tome imali socijalisti i njihov predsednik Ivica Dačić i kao ministar unutrašnjih i kao ministar spoljnih poslova.
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je izjavio da koalicija SPS-a i JS-a zajedno sa SNS-om daje dobre rezultate.
"Uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, mi smo sada vratili sve ono što nekada nije bilo, a to je borba protiv bele kuge, da porodice dobijaju novčanu pomoć, zatim socijalnu pravdu, otvaranje novih radnih mesta i drugo. Poboljšana je i međunarodna saradnja sa celim svetom", rekao je Marković.
Cipras: Podrška Srbiji u rešavanju nacionalnih pitanja
Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da dve zemlje dele veliki deo istorije pošto su se zajedno borile protiv nacizma i fašizma i da Grčka i sada podržava našu zemlju u rešavanju svih nacionalnih pitanja.
"Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Srbiji i Beogradu i kao predstavnik prve partije političke levice koja je došla na vlast u Grčkoj. Svaki put kada sam u Srbiji osećam vrlo prijateljsku klimu, kao da sam kod kuće", rekao je Cipras koji je zajedno sa predsednikom Vučićem prisustvovao na Kongresu socijalista.

Cipras je istakao da je grčki narod uvek pomagao Srbe u teškim trenucima i da su se dva naroda zajedno borila za principe slobode, ravnopravnosti i pravde.
Naglasio je da je grčki narod bio uz Srbiju, i u vremenu kada su velike sile pokušale da je izoluju i tokom bombardovanja, naglasio je Cipras.
Kada je reč o socijalizmu, Cipras je rekao da nijedna borba nije bila uzaludna kada je reč o velikim principima.
Dodik: Podrška Srbije nikad bolja i konkretnija
Predsednik SNSD-a i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska zahvalna Srbiji za podršku koja je najkonkretnija i najbolja od kada postoji RS i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to tako.
Srbija je žrtvovala u nekim vremenima svoju stabilnost, davala podršku sve vreme i bitno uticala da se formira RS, podsetio je Dodik na Kongresu SPS-a.
"Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što želimo. Izloženi smo značajnom pritisku međunarodnog faktora, koji je devastirao Dejtonski sporazum u delu naših prava i u stalnoj smo borbi da se izborimo za ono što smo stekli tim sporazumom", ističe Dodik.
Zaključio je da ostajemo posvećeni stabilnosti i miru, ne tražeći više od onoga što je garantovano Ustavom.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.