Dačić odgovorio Gervali Švarc: Zašto Vučić i ja nismo u Hagu nego Tači i Veselji

Izvor: Beta, 27.Apr.2023, 20:36

Dačić odgovorio Gervali Švarc: Zašto Vučić i ja nismo u Hagu nego Tači i Veselji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku odgovorio na optužbe šefice kosovske diplomatije Donike Gervale Švarc da je on odgovoran za masovna ubistva tokom rata na Kosovu.Tokom rasprave na sednici SB UN, na kojoj se razmatra novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Dačić je pitao Gervalu zašto se upravo za ratne zločine sudi bivšem kosovskom lideru Hašimu Tačiju, a ne njemu."Zašto ja ili predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nismo optuženi? Zato što u tome nismo učestvovali. A gde su sada Tači i (Kadri) Veselji?", pitao je Dačić.Gervala, koja je Dačića nazvala "desnom rukom balkanskog kasapina" Slobodana Miloševića, kazala je prethodno na sednici da je šef srpske diplomatije "odgovoran za masovna ubistva i nasilje tokom poslednjeg rata na Kosovu" i da treba da bude izveden pred sud za ratne zločine. Navela je i da je Vučić bio Miloševićev "ministar propagande" i da "tu funkciju još obavlja".Odgovarajući Gervali, Dačić je rekao da su predstavnici članica SB UN "mogli da čuju iz prve ruke kako izgleda dijalog" i "koliko je tu ekstremizma"."Mogli ste da čujete da oni ne žele dijalog, nego nastavak sukoba. Mogli ste ...
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stalne članice SB UN o formiranju ZSO, dijalogu, mandatu Unmika

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Apr.2023

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) danas su na sednici o radu Unmika govorili o mandatu te misije na Kosovu, dijalogu Beograda i Prištine i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.