Dačić i Korčok: Srbija i Slovačka prijateljske zemlje

Izvor: B92, 05.Mar.2018, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Korčok: Srbija i Slovačka prijateljske zemlje

Beograd -- Šefovi diplomatije Slovačke i Srbije, Ivan Korčok i Ivica Dačić saglasili su se u Beogradu da su te dve zemlje prijateljske.

Ipak, kako navode, ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje, a najavili su i obeležavanje 100 godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Palati Srbija, Korčok je rekao da između Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Slovačke postoje važne istorijske veze i da na tome treba graditi dalju saradnju.

Dodao je da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Slovačke, i ocenio da postoje oblasti kao što su energetika i inovacije u kojima je moguća saradnja u obostranu korist.

"Ja sam na diplomatskoj turneji na Zapadnom Balkanu jer želim da direktno saznam kakav napredak ostvaruju zemlje u tom regionu na putu ka EU", rekao je Korčok, vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Slovačke.

Korčok na tom mestu zamenjuje Miroslava Lajčaka koji je izabran za predsednika Generalne skupštine UN.

Slovački ministar je pohvalio napore Srbije u cilju pronalaženja rešenja za Kosovo i izrazio uverenje da Beograd i Priština modu da nađu rešenje koje je u interesu obe strane, ali i od ključnog značaja za stabilnost u regionu.

"Postignut je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a pravno obavezujući dokument treba da služi interesu obe strane", rekao je u Beogradu Korčok i dodao da sutra popodne odlazi u Tiranu jer je, kako je naveo, Albanija važan partner Slovačke.

Na pitanje novinara da li je moguća dalja destabilizacija u Slovačkoj zbog ubistva novinara Jana Kučijaka slovački ministar je izrazio uverenje da će vlasti učiniti sve da istraže taj slučaj i krivce izvedu pred sud.

"Ovaj događaj je izazvao političke tenzije, ali neće doći do destabilizacije jer mi imamo demokratske institucije", ocenio je Korčok.

Dačić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete Korčoka Beogradu i kazao da su Slovačka i Srbija "prijateljske zemlje sa bratskim i sestrinskim narodima", koje imaju zajedničke stavove o nizu međunarodnih pitanja, i među kojima nema otvorenih pitanja.

Šef srpske diplomatije je zahvalio Korčoku na kontinuiranoj i snažnoj podršci Slovačke evropskom putu Srbije, kao i na, kako je naveo, principijelnoj podršci kada je u pitanju protivljenje Srbije nezavisnosti Kosova.

"Razgovarali smo o situaciji u regionu, nastojanju Srbije da pronađe rešenje za Kosovo... preneo sam mu uverenje da Beograd ne može da trguje po pitanju Kosova i da dogovor treba da bude u interesu svih", rekao je Dačić.

Dačić je najavio obeležavanje 100 godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa koji datiraju iz vremena bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, i bivše Čehoslovačke, dodavši da će tim povodom biti održana naučna konferencija Češke, Slovačke i Srbije.

To će, kako je rekao Dačić, dati pružiti dodatni impuls produbljivanju odnosa Slovačke i Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.