Dačić: Vudro Vilson je bio veliki prijatelj srpskog naroda

Izvor: N1 televizija, 13.Apr.2018, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vudro Vilson je bio veliki prijatelj srpskog naroda

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu, da je u interesu tih naroda da odnosi budu kao u vreme američkog predsednika Vudroa Vilsona.

"Podsetio bih da je američki predsednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda... Veoma je zanimljivo pročitati šta su govorili američki predsednik i naši funkcioneri u to vreme. Ja kada to čitam meni se čini da je Vilson >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bio više prosrpski orijentisan nego Aleksandar Karađorđević ili Nikola Pašić", rekao je Dačić u Muzeju srpske diplomatije.

Obraćajući se potomcima heroja Prvog svetskog rata Davida Albale, Vojvode Stepe i Milunke Savić, ambasadorima Izraela i SAD, Aloni Fišer Kam i Kajlu Skatu i studentima fakulteta humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu, Dačić je rekao da je pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika Vudrou Vilsonu u Beogradu. 

Šef srpske diplomatije je rekao da je, kada je cela vojna sila Austro-Ugarske napala Srbiju, Vilson kroz saradnju s Mihajlom Pupinom i Davidom Albalom, slao milione dolara kao pomoć srpskom narodu, dajući izjave u javnosti da su Austrija i Nemačka htele rat i da je atentat bio samo izgovor i instrument za pritisak na Srbiju pred koju su stavili ultimatum koji nijedna država u svetu ne bi prihvatila.

Podsetio je da Pupin nema spomenik u Srbiji, ali da ima u Sloveniji.

"Danas smo se okupili da kroz nekoliko aktivnosti započnemo obeležavanje važnih jubileja u godini završetka Velikog rata - 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu, odnosno 100 godina od kako je Srbija kao prva zemlja na svetu priznala Balfurovu deklaraciju i nazvala buduću državu imenom 'Izrael', ali i 100 godina od kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu i na svim javnim zgradama po Ukazu predsednika Vilsona", rekao je srpski ministar.

Dačić je najavio dve izložbe - Srbi i Jevreji u Velikom ratu, koja će biti održana u Jerusalimu od 15. do 20. maja, dok će se u Vašingtonu obeležiti 100 godina od kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući od 25. do 28.jula.

"Srbija je uvek podržavala i razumela jevrejski narod, koji je nesebičo polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom i Drugom svetskom ratu. Jevrejski narod iznedrio je 10 narodnih heroja i oko 14 vojnih generala. Mi znamo njihova imena i pamtimo ih sve", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija razume Izrael, budući da i danas stoji pred ozbiljnim izazovima, i ponovio da je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim.

Američki ambasador Kajl Skat, koji je prisustvovao predavanju, rekao je da američki narod nema dugu istoriju i da ne gleda u prošlost već u budućnost, ali je ocenio da je važno sećati se prošlosti.

"Možemo gledati natrag kako bismo poboljšali odnose u budućnosti", rekao je Skat, dodavši da je u SAD danas "moguće naći srpske pravoslavne crkve svuda" i da su to veze Srbije i SAD.

Nakon predavanja Dačić je ambasadorima Izraela i SAD uručio memorijalne plakete namenjene minsitrima spoljnih poslova tih zemalja povodom 100 godina savezničkih veza.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.