Dačić: Vlast Srbije sprovešće sve dogovorene sporazume

Izvor: Blic, 21.Avg.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vlast Srbije sprovešće sve dogovorene sporazume

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da će rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije biti jedan je od najvažnijih prioriteta njegove vlade, ali da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Spremni smo da putem pregovora i dijaloga dodjemo do mirnog i održivog rešenja, uvažavajući legitimne interese i Albanaca i Srba i svih drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naroda koji žive na Kosovu - rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti na koji je razmatran redovni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

- Želim da jasno stavim do znanja da Srbija neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu, jer ona nije rezultat uzajamne saglasnosti - rekao je Dačić, naglašavajući da će Srbija "zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju".

Dačić je istakao da konačni status Kosova još uvek nije rešen, da Savet bezbednosti nije odobrio nijedno rešenje za status Kosova niti su sami učesnici prihvatili ijedno sveobuhvatno rešenje.

On je dodao da je, shodno tome, stav Republike Srbije da Kosovo ne može da pristupi nijednoj međunarodnoj organizaciji u kojoj je članstvo privilegija suverenih država.

Premijer Srbije je rekao da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština.

- Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori i dijalog o bilo kom nerešenom pitanju - rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da rekonfiguracija Euleksa nije u skladu sa rezolucijom 1244, s obzirom da to "nije podneto Savetu bezbednosti na odobrenje niti je nju odobrio bilo ko ko predstavlja Ujedinjene nacije".

- Osim toga, jednostrano ukidanje izvršne vlasti međunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu, ponovo citiram današnji izveštaj, još jednom pokazuje totalno nepoštovanje isključive nadležnosti Saveta bezbednosti u ovom pogledu od strane Prištine - rekao je Dačić.

On je izrazio uverenje da Evropska unija treba da nastavi sa svojim statusno neutralnim naporima na Kosovu, i da je potrebno veće angažovanje Euleksa, a ne njegovo smanjivanje, i da bi "alternativa bila da UNMIK razmotri mogućnost sopstvenog restrukturiranja i većeg prisustva, u skladu sa rezolucijom 1244".

Govoreći o delu izveštaj izveštaju generalnog sekretara u kojem se spominju bezbednosne pretnje za srpsku zajednicu na Kosovu, premijer Srbije je rekao da su u izveštaju navedeni incidenti deo orkestrirane kampanje usmerene na zastrašivanje kosovskih Srba.

- Jasno je da je krajnji cilj privođenje kraju totalnog etničkog čišćenja Srba i zatiranja naše kulturne baštine - rekao je Dačić ističući i podatak iz izveštaja Ban Ki Muna da se u periodu izveštavanja na Kosovo vratilo samo 45 interno raseljenih kosovskih Srba.

On je ukazao da srpski zvaničnici i dalje pažljivo prate istragu povodom navoda švajcarskog senatora Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

- Isto tako kao što je Srbija učinila sve u postupku rasvetljavanja i procesuiranja svih koji su počinili zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu, Srbija očekuje da se utvrdi puna istina i kazne svi odgovorni za ovaj ratni zločin počinjen nad Srbima na Kosovu - rekao je Dačić.

Naglasivši da Savet bezbednosti mora u tom pogledu da odigra značajnu ulogu, jer može da obezbedi obaveznu saradnju između država članica, Dačić je apelovao na Savet bezbednosti da sveobuhvatna i nezavisna istraga o ovom zločinu ostane prioritet.

Povezane vesti: Vulin: Vlada ima strategiju, Nikolić aktivno uključen Mora li Srbija da pusti Kosovo u UN Đurić: Samo dijalogom do rešenja odnosa Beograda i Prištine Jeremić priredio prijem povodom posete Ban Ki Muna EU: Ako Beograd predloži, može i viši nivo dijaloga sa Prištinom

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vlast će sprovesti sve dogovorene sporazume

Izvor: Beta, 21.Avg.2012

BEOGRAD, 21. avgusta 2012. (Beta) - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak u Savetu bezbednosti UN da će rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije biti jedan od najvažnijih prioriteta njegove vlad.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.