Dačić: Vlada dobro radila, može bolje, rekonstrukcija moguća

Izvor: Politika, 05.Mar.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vlada dobro radila, može bolje, rekonstrukcija moguća

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je za srpske opštine na Kosovu neophodno naći nestandardno rešenje, ali da postoje crvene linije koje Srbija neće preći.

BRISEL – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u načelu zadovoljan radom Vlade, ali da je spreman na razgovore o rekonstrukciji koju je juče najavio prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

„Rekonstrukcija je apsolutno moguća”, rekao je Dačić novinarima na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraju trodnevne posete Briselu i dodao da je spreman da razgovara o tome.

On je naglasio da očekuje da sve stranke koje čine vladajuću koaliciju naprave analizu rada svojih ministara da bi se potom, ukoliko bude neophodno, izvšile promene u određenim resorima.

„Mislim da je Vlada u celini dobro radila, ali uvek može bolje”, rekao je premijer odgovarajući na pitanje koliko je on lično zadovoljan radom ministara iz svoje stranke, dodajući da treba preduprediti krizu umesto da se stalno bavimo njihovim rešavanjem.

Dačić je ukazao da je najveći problem sadašnje vlasti to što građani mnogo od nje očekuju, što nije bio slučaj neposredno nakon izbora.

„Sada je lestvica podignuta i mi moramo da odgovorimo na izazove”, rekao je on.

Kada je reč o izmenama Ustava koje je najavio predsednik Tomislav Nikolić, Dačić je rekao da će se i ta tema uskoro naći na dnevnom redu.

„Pošto je naš Ustav teško promeniti, ako se ide na promene to mora da bude deo ozbiljnog paketa i potreban je ako ne konsenzus, onda što veća saglasnost političkih stranaka”, zaključio je Dačić.

Dačić: Za Kosovo nam treba nestandardno rešenje

BRISEL – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je za srpske opštine na Kosovu neophodno naći nestandardno rešenje, ali da postoje crvene linije koje Srbija neće preći.

„Ako želimo dogovor, očigledno ćemo morati da idemo na neko nestandardno rešenje jer je cela ta situacija oko Kosova nestandardna”, rekao je Dačić novinarima dan nakon šeste runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Premijer je precizirao da je tokom jučerašnjih razgovora ipak postignut izvestan napredak, jer je prihvaćeno da zajednica od devet srpskih opština na Kosovu ima svoju skupštinu, predsednika i potpredsednika, ali da postoji spor u vezi sa zakonodavnim i izvršnim ovlašćenjima.

„Postoje neke crvene linije ispod kojih Srbija ne može da ide”, rekao Dačić, naglašavajući da će srpska strana nastaviti da insistira da zajednica dobije ta ovlašćenja, čemu se Priština odlučno protivi.

„Svi moraju da shvate da Srbija ne igra nikakvu igru i da ne pokušava da dobije na vremenu, jer ga nemamo”, podvukao je Dačić i dodao da se traži rešenje koje će biti moguće sprovesti na terenu, u čemu je od ključne važnosti učešće kosovskih Srba.

Ako dođemo do rešenja koje neće biti moguće praktično sprovesti, onda smo potpuno promašili temu, naveo je premijer i ponovio da to što Srbija očekuje datum za početak pregovora sa EU neće biti razlog da se nešto prihvati po svaku cenu, ali i da je u interesu svih da se proces normalizacije „otkoči”.

„Mi smo konstruktivni, ali za dogovor je potrebno dvoje, odnosno troje, a u ovom slučaju možda i više”, rekao je Dačić aludirajući na važnu ulogu Sjedinjenih Država i Nemačke u rešavanju kosovskog problema.

Tanjug

objavljeno: 05.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Može rekonstrukcija vlade ako Vučić hoće

Izvor: Kurir, 05.Mar.2013

Rekonstrukcija je apsolutno moguća. Spreman sam da razgovaram o tome, kazao je premijer..BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je u načelu zadovoljan radom Vlade, ali da je spreman i na razgovore o rekonstrukciji koju je juče najavio Aleksandar Vučić..."Rekonstrukcija je apsolutno moguća",...

Nastavak na Kurir...

"Rekonstrukcija je apsolutno moguća"

Izvor: Akter, 05.Mar.2013

Premijer Dačić je izjavio da je u načelu zadovoljan radom Vlade, ali da je spreman na razgovore o rekonstrukciji koju je juče najavio prvi potpredsednik Vučić

Nastavak na Akter...

Dačić spreman na rekonstrukciju vlade

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Mar.2013

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da je spreman na razgovore o rekonstrukciji Vlade koju je juče najavio prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić: Spreman sam na razgovore o rekonstrukciji Vlade

Izvor: Večernje novosti, 05.Mar.2013

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u načelu zadovoljan radom Vlade, ali da je spreman na razgovore o rekonstrukciji koju je juče najavio prvi potpredsednik Aleksandar Vučić."Rekonstrukcija je apsolutno moguća", rekao je Dačić novinarima na kraju trodnevne posete Briselu i...

Nastavak na Večernje novosti...

Srbija: Izbori ili rekonstrukcija Vlade

Izvor: SandzakPress.net, 06.Mar.2013, 14:31

Rekonstrukcija vlade apsolutno je moguća“ , poručio je iz Brisela premijer Ivica Dačić. Lider Socijalističke partije Srbije rekao je da je spreman da razgovara o toj mogućnosti, nakon što ju najavio prvi potpredsjednik vlade i lider najjače članice vladajuće koalicije Aleksandar Vučić. „Naravno...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.