Izvor: Luftika.rs, 03.Maj.2024, 12:05

Jedan od najvećih gradova na svetu tone, a država gradi novu prestonicu

Smeštena na severozapadnoj obali ostrva Java na ušću reke Cilivung, Džakarta je glavni i najveći grad Indonezije. U njemu živi skoro 11 miliona ljudi, a ako računamo i okolinu, čak 30 miliona. Ukupno, zemlja ima 276 miliona stanovnika koji se nalaze na više od 17.000 ostrva.
Džakarta tone. Oko 40 odsto površine grada već je ispod nivoa mora, prenosi Forbs. Iz tog razloga indonežanska vlada planira da prestonicu preseli u Nusantaru, novi grad koji nastaje na istočnoj obali ostrva Borneo, čak 870 km severno od Džakarte.
Izgradnja nove prestonice koštaće oko 35 milijardi dolara, a biće završena tek 2045. U nju će se tada useliti brojne državne institucije i oko 6.000 državnih službenika. Političari tvrde...

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.