Premijer ne beži od rekonstrukcije vlade

Izvor: Politika, 06.Mar.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer ne beži od rekonstrukcije vlade

Ivica Dačić: Vlada je u celini dobro radila, ali uvek može bolje.- Vladimir Ilić (URS): Rekonstrukcija vlade realnija od izbora.- Momo Čolaković (PUPS): Treba podržati Vučićev predlog.- Veroljub Arsić (SNS): Spremni smo da zamenimo svoje ministre i druge državne funkcionere za koje smatramo da nisu dobro radili

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ivica Dačić juče je iz Brisela poručio da je u načelu zadovoljan radom vlade, ali da je spreman na razgovore o rekonstrukciji koju je juče najavio prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

„Rekonstrukcija je apsolutno moguća”, rekao je Dačić novinarima na kraju trodnevne posete Briselu i dodao da je spreman da razgovara o tome, prenosi Tanjug.

On je naglasio da očekuje da sve stranke koje čine vladajuću koaliciju naprave analizu rada svojih ministara da bi se potom, ukoliko bude neophodno, izvršile promene u određenim resorima. „Mislim da je vlada u celini dobro radila, ali uvek može bolje”, rekao je premijer, dodajući da treba preduprediti krizu umesto da se stalno bavimo njihovim rešavanjem.

Komentarišući Vučićevu izjavu, Branko Ružić, šef Poslaničkog kluba SPS, kaže : „Koji će se modalitet tu koristiti – da li je to rekonstrukcija – to je već drugo pitanje. Što se tiče izbora, mislim da je sada preuranjeno razgovarati o hipotetičkim vanrednim izborima, jer do izbora može doći isključivo ukoliko vladajuća koalicija nema dovoljan broj poslanika u parlamentu, kako bi podržala realizaciju svih ovih ciljeva koje je vlada pred sebe postavila. Za sada to nije slučaj”, rekao je Ružić, za „Politiku”.

Vladimir Ilić, šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije u republičkom parlamentu, kazao je da je rekonstrukcija vlade realnija od izbora.

„Mi smo se već više puta izjasnili o izborima, rekli smo da su oni ne samo ogroman trošak već zaustavljanje i pregovora sa Prištinom i evropskog puta i reformi koje su započete”, ističe Ilić, za naš list i dodaje da su regioni spremni za razgovor oko rekonstrukcije vlade. „Treba da se analizira učinak svakog ministra, svakog člana vlade ponaosob. Što se tiče nas, zaista imamo čime da se podičimo”.

Momo Čolaković, potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, misli da „ima elemenata, kada se stekne datum za pregovore, da se razgovara o nekim novim činjenicama, verovatno i osveženjem vlade” i da „u tom pogledu treba podržati taj Vučićev predlog”. A što se tiče izbora, dok vlada funkcioniše na principima na kojima je formirana, nema, kako kaže, nikakvih razloga za njih.

Da bi bolje bilo ići u rekonstrukciju vlade, misli i Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe SDPS u skupštini, koji je za Tanjug rekao i da u SDPS-u smatraju da izbori nisu rešenje, ali da vlast nikom nije zagarantovana.

Upitan šta će biti rekonstrukcija ili izbori, Dragan Marković Palma, lider JS-a, koji je u Beč odveo 400 studenata, odgovorio je da bi se pre bavio nekim pitanjima od vitalnog značaja za građane. „Ako se raspišu novi izbori, naša koalicija je spremna za njih. Što se tiče rekonstrukcije vlade, ako neko od ministara loše radi, takođe podržaćemo taj predlog, tako da to uopšte nije sporno”, rekao je Palma.

Prvi potpredsednik je prekjuče najavio i da će SNS do 15. marta razmotriti rad svih ministara. Tim povodom, Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije je, prema Tanjugu, objasnio da je ta stranka spremna da zameni svoje ministre i druge državne funkcionere za koje smatra da nisu dobro radili i naveo da svojim primerom želi da ohrabri i druge političke stranke da naprave sličan korak.

Da li će njihovi partneri staviti „pod lupu” svoje ljude u vladi? Oni uglavnom ističu da kontinuirano analiziraju rad svojih kadrova, da nema potrebe za nekim naknadnim izjašnjavanjem i da su njihovim radom zadovoljni.

Iz ugla analitičara Đorđa Vukadinovića, urednika „Nove srpske političke misli”, najava vicepremijera o rekonstrukciji i izborima ima dvostruku funkciju, da disciplinuje koalicione partnere naprednjaka, pre svega SPS, i da stvori alibi za raspisivanje izbora u slučaju da Srbija ne dobije datum početka pregovora o članstvu u EU. „Vezivanje izbora za dobijanje datuma zapravo nije sasvim logično, mada je psihološki i politički razumljivo i može da bude dobro opravdanje, jer je u svakom slučaju mnogo bolje, nego rešenje da se ide na izbore da bi se potvrdio stranački rejting”, kazao je Vukadinović, za „Politiku”. Sa druge strane, to je neka vrsta dodatnog motiva, zapravo „pomalo i upozorenje glavnom koalicionom partneru, Ivici Dačiću, da se, ako ne želi izbore, dodatno potrudi da Srbija dobije datum, da bude još fleksibilniji u pregovorima”.

Ali i ako dođe do rekonstrukcije, Vukadinović smatra da će ona biti „dosta skromnih dimenzija”, „relativno kozmetička”, a ne veruje da će ona uslediti pre saznanja o tome šta će biti sa datumom za početak pregovora. Ako bude rekonstrukcije, neće, kako je rekao, biti izbora, a, s druge strane, ako bude izbora nema rekonstrukcije.

B. Čpajak

objavljeno: 06.03.2013.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rekonstrukcija Vlade: Mrkonjić prvi "leti"!

Izvor: NaDlanu.com, 07.Mar.2013, 11:47

Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke i vicepremijer Vlade Srbije, neće dozvoliti da se rekonstrukcija vlade koju je predložio završi samo na seči kadrova njegove partije. Za sada najugroženiji iz SPS-a je Milutin Mrkonjić zbog loših rezultata...Kako “Alo!” saznaje, iako smatra...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.