Dačić: Srbija prati razvoj situacije na Korejskom poluostrvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2017, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija prati razvoj situacije na Korejskom poluostrvu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da očuvanje stabilnosti u regionu i unapređenje dobrosusedske saradnje ostaje jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Dačić je rekao na otvaranju Seminara posvećenog regionalnoj stabilnosti i saradnji na Korejskom i Balkanskom poluostrvu da su paralelno sa procesima usmerenim ka unapređivanju saradnje, ojačali i retrogradni procesi koji insistiraju na ostvarenju pojedinačnih interesa na štetu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << drugih država i stabilnosti u regionu.

"Nastojanja da se nametnu takva rešenja bila su usmerena direktno protiv interesa Republike Srbije i srpskog naroda u regionu. To su, često, pratila i nastojanja da se na dnevni red vrate i neka bilateralna pitanja koja su u proteklom periodu rešena, ali nisu po volji sadašnjim političkim faktorima u tim zemljama", kazao je on.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je pogoršanju bezbednosno-političke situacije u regionu u velikoj meri je doprinelo komplikovanje situacije u svetu, odnosno na evropskom nivou, posebno ekonomska i migrantska kriza.

Dačić je naveo da je u pomenutim uslovima u mnogim zemljama regiona došlo do jačanja nacionalizma radikalizacije političke scene, što je tokom 2016. bilo posebno vidljivo u Hrvatskoj i BiH, da bi početkom 2017. došlo do eskalacije krize u Makedoniji.

"U osnovi krize u Makedoniji je sve manje skrivena a sve više agresivna, aktuelizacija projekta "velike Albanije" – što implicira izmenu postojećih granica u regionu, tj. pripajanje Albaniji većih ili manjih delova teritorije svake od susednih zemalja", rekao je on.

Dačić je ocenio da postoje nesporne sličnosti Balkana i Korejskog poluostrva, dodajući da je najuočljivija sličnost turbulentno istorijsko iskustvo, koje je kod oba naroda obeleženo snažnom slobodarskom tradicijom i čvrstim opredeljenjem za nezavisnošću.

On je kazao da Srbija, kao država potpisnica niza ugovora koji regulišu pitanja iz oblasti nuklearnog razoružanja i neproliferacije, s pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije na Korejskom poluostrvu.

Šef srpske diplomatije naveo je da je stav Srbije po pitanju Korejskog poluostrva u skladu sa našom politikom regionalnog pomirenja, jačanja mira i prosperiteta.

"Srbija se zalaže za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, implementaciju svih relevantnih rezolucija SB UN, nastavak šestostranih pregovora i za rešavanje svih pitanja između dve Koreje isključivo mirnim putem, kroz dijalog", rekao je on.

Dačić je kazao da rezultati predsedničkih izbora u Republici Koreji i prve izjave Mun Đe-ina, novog predsednika Republike Koreje, daju povoda za optimizam da se rešenje može postići jedino mirnim putem.

Seminar predstavlja nastavak diskusije vođene u septembru 2015, odnosno sličnog seminara koji su takođe zajednički organizovali Ambasada Republike Koreje u Beogradu i nevladina organizacija Ist-Vest Bridž (East-West Bridge) iz Beograda, na temu izgradnje poverenja na Korejskom poluostrvu i na Balkanu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić: Trgovinski potencijali u regionu nisu iskorišćeni

Izvor: N1 televizija, 30.Maj.2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je evidentno da trgovinski potencijali u regionu nisu dovoljno iskorišćeni, a ekonomije nisu dovoljno integrisane u globalno tržište...Dačić je na okruglom stolu "Berlinski proces – dostignuća i perspektive" rekao da je jedan od...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.