Dačić: Sastanak sa Tačijem i Eštonovom - dogovor o dogovoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sastanak sa Tačijem i Eštonovom - dogovor o dogovoru

BRISEL -

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači susreli su se danas u Briselu za istim stolom, zajedno sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja se, kao što je ranije najavila, lično angažovala u pokušaju unapređenja dijaloga Beograda i Prištine.

Visoka predstavnica EU saopštila je popodne da je na zajedničkom sastanku sa predsednikom Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije i kosovskim premijerom postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno.

Ona je najavila da će do narednog sastanka doći uskoro.

"Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dve strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti", navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Ona je, takođe, rekla da čvrsto veruje da je dijalog u interesu obe strane.

"Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da reše probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi", ocenjuje Ešton.

Zajednički sastanak Eštonove sa Dačićem i Tačijem - čija je glavna tema bilo unapređenje dijaloga - usledio je posle odvojenih susreta Ešton-Dačić i Ešton-Tači.

Razgovor je, kako saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora, trajao više od sat vremena.

Glavna tema razgovora bilo je unapređenje dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Premijer Srbije trebalo bi kasnije da se obrati srpskim novinarima.

Iz kancelarije Ketrin Ešton ranije je najavljeno da će posle sastanka biti izdato saopštenje.

Pred odlazak u Brisel, Dačić je poručio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga s Prištinom "ako je potrebno već sutra".

On je rekao i da Srbija ne beži ni od jedne teme ni od jednog sagovornika, niti od razgovora sa bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

Dežer: Brisel očekuje spremnost obe strane za dijalog

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je danas da Evropska unija očekuje jasnu spremnost i Beograda i Prištine da se angažuju u nastavku dijaloga, kako bi se definisali naredni koraci u tom procesu.

"Želimo da dijalog podignemo na politički nivo, da od najviših političkih predstavnika direktno čujemo da su spremni da se angažuju, a posle toga možemo da definišemo naredne korake u procesu", izjavio je Dežer u pauzi međunarodne konferencije "Mediji i ravnopravnost" koja se održava u Beogradu.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović je s tim u vezi rekao da je Srbija pokazala ozbiljnu spremnost da nastavi dijalog sa Prištinom.

"Srbija je pokazala da je ozbiljna u nastojanjima da počne da rešava nagomilane probleme, pre svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, i da nastavi pregovore", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, nastavak dijaloga Beograda i Prištine jeste uslov za dalji napredak Srbije na putu ka EU.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ešton, Dači, Tači - dijalog se nastavlja

Izvor: Mondo, 19.Okt.2012

Ketrin Ešton saopštila da je na zajedničkom sastanku sa Dačićem i Tačijem postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno, javlja RTS. ...Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači susreli su se danas u Briselu za istim stolom,...

Nastavak na Mondo...

"Koliko je Kosovo tvoje, toliko je i moje"

Izvor: Akter, 19.Okt.2012

Najvažniji rezultat današnjeg sastanka sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton je dogovor da više ne bude jednostranih poteza, rekao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.