Izvor: Glas javnosti, 21.Maj.2013, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Progutali smo žabu

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dacić izjavio je da je za Srbiju važno da dobije datum za početak pregovora za članstvo u Evoprskoj uniji zbog kredibiliteta zemlje i privlačenja stranih investicija i da su poseta nemačkog zvaničnika i njegov boravak u Americi potvrdili da država na tom putu ima podršku tih, ali i drugih zemalja.

"Potrebno nam je članstvo u Evropskoj uniji zbog kredibiliteta, treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nam još jedna zvezdica", rekao je premijer.

Dačić je rekao da je njegova nedavna poseta Americi bila uspešna i da kao iskusan političar može da proceni "da li se nešto radi reda radi".

"Očekujem podršku u političkom i u ekonomskom smislu. Ove nedelje Nikolić i Vučić putuju u Rusiju, od Nemačke smo dobili obećanje za investicije od milijardu evra, želimo investitore iz arapskih zemlaja, Kine, Japana... Važno je da imamo aktivan odnos", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odavno se nije desilo da je neki nemački zvaničnik došao u prijateljsku posetu Srbiji i da je zato važna poseta šefa diplomatije te zemlje Gvida Vestervelela, koji nije doneo nikakav novi uslov, već ohrabrenje Srbiji da ne stane na pola puta i da idemo dalje ka EU.

Dačić je ponovio da je dobijanje datuma izuzetno važno, da su ga o tome pitali i američki potpredsednik Džozef Bajden, koji smatra da je to ključna stvar i da će Srbija potom postati magnet za investirore, a da u Arapskim Emiratima stalno pitaju da li se Srbija približava EU.

Dačić je odbacio kritke da je vlada malo pažnje u prethodnom periodu poklanjala ekonomiji. Na pitanje šta će vlada da uradi da bi se stvorilo stabilno političko i ekonomsko okruženje, Dačić je rekao da, ako je vlada mogla da "proguta tu najveću žabu, zašto i ostalo ne bi mogla da uradi brzo". Za to nema opravdanja, zaključio je Dačić.

"Ja nisam ministar ekonomije, ovde se uvek pokušavalo sa tezom da je glavni predsednik ili neko drugi, a da premijer treba da se bavi samo ekonomijom. Vlada je ta koja utvrđuje i vodi spoljnu i unutrašnju politiku, slažem se da treba veću pažnju da posvetimo tome, ali ne možemo i Vučić i ja i svi da se bavimo samo ekonomijom", ukazao je premijer.

Dačić je dodao da će osnovni zadatak vlade u narednom periodu biti otvaranje novih radnih mesta, a da toga nema bez investicija, a njih nema bez stabilne političke situacije.

Govoreći o poseti SAD, Dačić je rekao da je obišao gigante u oblasti informacionih tehnologija, kojima Srbija nije interesanta za prodaju softvera, već za angažovanje mladih stručnjaka iz te oblasti.

"Majkrosoft, HP, Gugl..., to su giganti za koje Srbija nije interesantna za prodaju softvera. Njih interesuju naši mladi stručnjaci za ove oblasti i najveće ulaganje treba da bude u obrazovanje. Direktor Majkrosofta će doći u Srbiju, sa Intelom smo razgovarali da proizvodi mobilne telefone ovde, a ne da ih mi pravimo po licenci - rekao je Dačić i ukazao da Srbija jeste zemlja poljoprivrede, ali i da je prošle godine izvezla duplo više softvera nego malina.

Premijer je najavio i da će biti otvoren tehnološki park na Zvezdari, izgrađeni stanovi za mlade naučnike, a da je drugo pitanje koliko će se ti softveri koristiti u obrazovnom procesu.

Cilj vlade, dodao je, jeste da svaki osnovac u Srbiji treba da ima svoj kompjuter i da je prosvećivanje nacije put za budućnost Srbije, o čemu je govorio još Dositej Obradović.

Tanjug/RTS 
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.