Dačić: Priznavanje izbora na severu Kosova i Metohije bez učešća Srba je vraćanje u predbriselsko stanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 19:52

Dačić: Priznavanje izbora na severu Kosova i Metohije bez učešća Srba je vraćanje u "predbriselsko stanje"

Na desetu godišnjicu Briselskog sporazuma, koji je on kao ondašnji premijer Srbije potpisao sa Hašimom Tačijem, aktuelni potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, kaže da je to bila "odluka za koju ne zna šta nam je donela".

"Potpisivanje je bilo važno za pozicioniranje Srbije, da se oko nečega ipak pitamo", Zajednica srpskih opština je bila početak i kraj tog dogovora, "da umesto institucija Srbije na Kosovu i Metohiji imamo institucije Srba sa KiM >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da Srbe postavi kao tamošnji autohtoni politički faktor", izjavio je Dačić u Pravom uglu RTV-a.

A na pitanje "da li bi ga i sad potpisao", pošto od najvažnijeg dela tog sporazuma, formiranje ZSO, ni posle deset godina nema ništa, Dačić, pozivajući se na izjave, pre svega zvaničnika SAD, da to mora biti realizovano, kaže: "Ako mora da se sprovede, ako će Priština to da uradi onda bi ga svakako potpisao".

Osvrćući se na izjavu specijalnog izaslanika Vašingtona Gabrijela Eskobara da će SAD priznati izbore na Kosovu i Metohiji bez obzira što ih Srbiji bojkotuju Dačić odgovara da smo se "vratili u predbriselsko shvatanje", po kome je nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne, a Briselski sporazum ih je u te institucije uveo.

U čije ime govori ministar Basta?

"Čije reči izgovara ministar Rade Basta kada govori da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji?", bilo je jedno od pitanja za šefa srpske diplomatije i čelnog čoveka koalicije čiji je član i gospodin Basta.

"Basti sam rekao da to više ne radi. Sigurno ne govori u ime SPS, Jedinstvene Srbije i Vlade čiji je član…Ovde nije reč samo o sankcijama Rusiji nego o našem pitanju – Kosovu i Metohiji", odgovorio je Dačić.

Dačić je ponovio da "novi briselski sporazum", odnosno prihvatanje Francusko-nemačkog plana o "normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine ne znači ni de fakto ni de jure priznanje Kosova, da je Vučić taj plan samo usmeno prihvatio i jasno naglasio da su crvene linije neprihvatanje nezavisnosti i nepristajanje na članstvo tzv Kosova u UN.

A na pitanje "ukoliko ipak dođe do potpisivanja Novog Briselskog Sporazuma" ko će ga potpisati Dačić odgovara da "Ohridski sporazum" konstatuje da se nije došlo do rešenja statusa KiM, već da postoje različiti pristupi statusu i da je za Beograd KiM autonomna pokrajina, a "za njih je nazavisno".

Komentarišući odluku Komiteta ministara Saveta Evrope da, posle njegove najave da neće ići u Strazbur ako na današnjem dnevnom redu (na 10. godišnjicu Briselskog Sporazuma) bude prijem tzv Kosova u Savet Evrope, odustane od toga, Dačić je izjavio da se značajan deo zemalja protivi takvoj odluci i dodao da pritisci na Island, koji predsedava SE, to ipak uvrsti u dnevni red, ne prestaju.

"Rekli su mi da to neće biti danas, ali da će možda biti u petak…", rekao je Dačić, .

Osvrćući se na optužbe iz Prištine da je lobiranjem u Strazburu prekršio Član 4. Ohridskog sporazuma koji kaže da Beograd neće sprečavati prijema tzv Kosova u međunarodne organizacije Dačić odgovara: "To kaže onaj ko 10 godina ne sprovodi Briselski sporazum o formiranju ZSO, neka se pokriju ušima. Srbija jeste mala, ali nije glupa. Predsednik Vučić govori precizno, nećemo implementirati ono na šta nismo pristali".

Ceo intervju možete pogledati ovde.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.