Dačić: Ponašanje Prištine ne daje optimizam za nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 08.Dec.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ponašanje Prištine ne daje optimizam za nastavak dijaloga

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je ponašanje Prištine, navodeći kriviču prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ga ne želi za pregovaračkim stolom, pokazatelj da njoj nije stalo do dijaloga i kompromisa.
"Ako ovako budu nastavili, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nismo optimisti kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Dačić uoči početka sednice Glavnog odbora svoje Socijalističke partije Srbije, dodavši da će ponašanje Prištine biti jedna od tema sednice.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbija ima konstruktivan pristup, na osnovu postupaka Prištine može se zaključiti da je reč o jednom "političkom ludilu" i jednostranim aktima koji pokazuju da je Priština najveći faktor nestabilnosti.
"To je pokazatelj da njima nije stalo do dijaloga i kompromisa, samo je problem u tome što oni ne shvataju da se situacija veoma promenila", rekao je Dačić i dodao da se danas spoljnopolitička pozicija Srbije promenila i poboljšala.
Naveo je da se to može videti i u suretu predsednika Vučića sa brojnim međunarodnim zvaničnicima, a istovremeno je Srbija uradila mnogo i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju.
Dačić je dodao da je za ovu vladu najvažniji cilj da se sačuvaju mir i stabilnost na KiM, dodajući da zbog toga u Srbiji mora postojati političko jedinstvo i stabilna politička situacija.
"To je suština našeg odnosa sa Srpskom naparednom strankom (SNS). Mi delimo iste ciljeve, a to je da Srbija što bolje zaštiti svoje državne i nacionalne interese i ostvari sve preduslove da u jednom dugom peirodu možemo da imamo društveni rast", zaključio je Dačić.
Dačić o incidentu ispred Skupštine: To nije politički čin
Dačić je osudio sinoćni incident ispred Skupštine Srbije kada su učesnici protesta s pojedinim vođama opozicije pokušali jarbolom za zastavu da polome staklo na ulaznim vratima i poručio da takvo ponašanje državni ograni treba da sankcionišu.
"Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa", rekao je Dačić.
Ocenio da sinoćni incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj.
"Neke stranke očigledno mogu da uđu u Skupštinu samo ako provale, umesto da uđu na izborima. Zato i neće da učestvuju na izborima, to je za njih jedina dobitna kombinacija", istakao je Dačić.
Na pitanje novinara da li se sinoćnim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.
"U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija - zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa - zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije", naveo je Dačić.
"Danas pokušavaju da predstave da je politički legitimno kada crtate nekome metu i kažu da su to metafore. U listu 'Identitet' pred ubistvo Đinđića je objavljen jedan tekst da je 'Đinđić meta slobodnog strelca'. Nažalost, to se i desilo", podsetio je Dačić.
Prema njegovim rečima, danas neko pokušava da "izvrgne ruglu" kada se slična situacija ponavlja sa akutelnim predsednikom Srbije.
Ne nastupamo sa SNS-om, ponosni na zajedničke rezultate
Lider SPS-a je rekao da ta stranka neće na narednim izborima imati zajedničku listu sa SNS-om i poručio da je zadovoljan rezultatima koje je njihova zajednička koalicija u proteklih sedam godina ostvarila, a što će biti osnova za njihovu buduću saradnju.
"Nastavićemo saradnju sa SNS-om, ali na izbore ćemo nastupati samostalno, odnosno u koaliciji s Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, nećemo imati zajedničku listu sa SNS-om, što je i normalno, jer smo do sada uvek išli odvojeno na izbore", rekao je Dačić.
On je pozitivno ocenio sve rezultate koje je SPS ostvarila u koaliciji sa SNS-om, dodajući da je za proteklih sedam godina napravljen veliki pomak kada je reč o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: SPS nastavlja saradnju sa SNS-om

Izvor: Beta, 08.Dec.2019

Predsednik Socijalističe partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je danas da je SPS "ponosna" na rezultate koje je ostvarila u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da je to osnova za dalju saradnju."Mi nastavljamo saradnju. Veoma pozitivno ocenjujemo svoje rezultate koje smo ostvarili sa...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.