Dačić: Podela Kosova dobro rešenje i za Albance

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2018, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Podela Kosova dobro rešenje i za Albance

Ja i dalje tvrdim da bi Albanci, kada bismo seli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podelu Kosova, jer je to i za njih dobro rešenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da su mu to otvoreno govorili i pojedini albanski lideri.

Povodom stava Srpske pravoslavne crkve koja se izjasnila protiv podele Kosova, Dačić je rekao da poštuje Crkvu i njen stav, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ali da pored stava nije video neko ponuđeno rešenje.

"Crkva i vladike neka rade svoj posao, ali političari su ti koji odlučuju. Najlakše je reći: "Ne damo Kosovo". Ali, ljudi, ko ga to daje? Ja? Vučić? Mi se borimo da sačuvamo što se sačuvati može", izjavio je Dačić za Alo.

Dačić je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić poneo dosta tereta kada je reč o traženju rešenja za Kosovo na svojim leđima.

"Znate, nije nimalo lako pričati i ubeđivati dobar deo međunarodne zajednice da greši i da revidira stavove. Mnogi sa Zapada su isključivi i ne žele ništa da prihvate osim ispunjenja svih zahteva Albanaca. To ne može. Srbima ništa, a Albancima sve. Kakvi su onda to pregovori? To su ultimatumi", ocenio je Dačić.

"Znam ja da mnogi misle da Vučić i ja idemo na Zapad i na razgovore sa međunarodnim državnicima i zvaničnicima kao na veselje. A u stvari je mnogo gore. Zar zaista neko može da pomisli da nam Zapad nudi kolače i med? Nisu to nimalo lake stvari", objasnio je.

Dačić je rekao i da je dosta puta govorio predsedniku Vučiću da uvedemo reciprocitet - kako oni nama, tako i mi njima.

"Ali on je taj koji dosta puta spusti loptu. Što se u mnogim slučajevima pokazalo kao ispravno. Ipak, ja ne mogu da dozvolim da nas ponižava Priština i mnogi sa Zapada", izjavio je šef diplomatije Srbije.

"Vlada radi punom parom, tu i tamo poneka tržavica"

Povodom pisanja medija da je "zapretio Britaniji", Dačić kaže da je Srbija mala zemlja i nikome ne preti.

"Ja sam samo rekao da bi bilo dobro da se London, ali i mnogi drugi prisete prijateljstva sa Srbijom. Ne mislite valjda da možemo blagonaklono da gledamo na poteze pojedinih država koji direktno idu ka otimanju naše teritorije", upitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Socijalističku partiju Srbije ne zanima rekonstrukcija vlade jer je to pitanje za najjaču stranku, a to je trenutno SNS. "Dakle, o svemu se pitaju Vučić i Brnabićeva. Mi imamo dobre kadrove u Vladi i zadovoljni smo kako rade", dodao je on.

Ocenio je i da su odnosi u vladi dobri.

"Tu i tamo pojavi se koja trzavica, ali to je normalno. Ne bih se složio da radimo "u leru". Rekao bih da radimo punom parom i da sve više i više shvatamo potrebu da radimo kao tim", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.