Dačić: Nisam duhovnik sa Tibeta, reagujem na napade

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Feb.2018, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nisam duhovnik sa Tibeta, reagujem na napade

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije siguran da li je Beograd u ovoj godini bliži rešenju sukoba s Prištinom ili je bliži tome da se taj sukob pretvori u zamrznut konflikt. Dačić veruje da njegova retorika ne zaoštrava odnose u regionu, a da, kako kaže, isključivo reaguje oštrije, kada neko napadne Srbiju.

Dačić je kazao da ne očekuje nikakve rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ako Evropska unija (EU) i dalje bude imala pristup da Priština nema više o čemu da razgovara, a da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova.

On je rekao i da je u razgovoru s francuskim ministrom spoljnih poslova Jean-Yvesom Le Drianom postavio pitanje da li da, kada neko kaže da je Srbija obavezna da reši odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, to isto važi i za Prištinu.

"Treba da branimo svoje interese", kazao je šef srpske diplomatije novinarima u Beogradu, gde je otvorio "Konferenciju o medijaciji, sprečavanju i rešavanju konflikata u nastajućoj paradigmi" u organizaciji Centra zа interkulturnu komunikаciju i medijаciju (KONFLAKS).

Prema njegovim rečima, EU očigledno ne poznaje srpski narod kada mu nudi članstvo u zamenu za priznavanje Kosova.

"Ako moramo da se plašimo Amerike, ne moramo Kosova", naveo je Dačić.

On je rekao i da su međunarodni aršini u vezi sa suverenitetom zemalja različiti i kao primer je naveo Francusku koja ima spor s Komorima oko jednog ostrva i Veliku Britaniju koja se tuži sa Mauricijusom oko drugog ostrva, a koje "ne možete da nađete na karti Indijskog okeana".

Šef srpske diplomatije se zapitao kakvi su interesi Velike i Francuske kada se spore oko teritorija na deset hiljada kilometara od Londona i Pariza, a istovremeno tvrde da Srbija nema interes za Kosovo.

Na pitanje novinara da li je retorika u poslednje vreme u zemljama regiona uticala na nestišavanje tenzija, Dačić je ponovio da je samo branio interese Srbije.

"Ja nisam tu da izigravam nekog sa Tibeta duhovnika. Ja ipak moram da branim Srbiju. Ja sam bio oko Jasenovca u Ujedinjenim nacijama, nas su napali Hrvati, mi nismo ništa napali Hrvate, znači ja moram da reagujem, jer moj je posao da branim interese Srbije, ali nikad nisam bilo koga provocirao, niti izazivao na sukobe, niti ću", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak od 116 zemalja, za koje Prtiština tvrdi da su priznale nezavisnost Kosova, lažan spisak.

"Video sam njihov spisak. Na njemu se nalaze neke "države" koje nisu članice UN, kao što su Kukova Ostrva ili Niu, ali i zemlje koje nikada nisu priznale nezavisnost Kosova poput Nigerije, Ugande, Malija, kao i one koje su povukle priznanje nezavisnosti, a koje nisu skinute sa spiska", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da taj spisak liči na zidne novine "u hodniku nekog preduzeća ili osnovne škole gde svako ko dođe može da doda po nekoga".

Dačić je rekao da se intenzivno radi na utvrđivanju tačnog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i na smanjivanju tog broja ispod sto.

"Ja ću nastaviti s tim aktivnostima i očekujem da će taj broj pasti ispod sto. Ima 193 članice UN, polovina bi bila 97, dakle da padne taj broj na 96, da ne mogu da tvrde da imaju više od polovine članica koje su priznale Kosovo", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da pokaže da proces priznanje Kosova nije završen i da se Priština vara ako tako misli.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Dačić: Ponosni na urađeno za vreme vlasti Tita i Miloševića

Izvor: N1 televizija, 25.Feb.2018

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je gotovo sve što je dobro u Beogradu napravljeno u vreme vladavine komunista i socijalista i dodao da je SPS ponosna na sve što je urađeno u vreme vlasti Josipa Broza Tita i Slobodana Miloševića..."Mi, baštineći sve te vrednosti,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.