Dačić: Napredak Srbije ka EU ne odgovara rezultatima koji su ostvareni u reformama

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2020, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Napredak Srbije ka EU ne odgovara rezultatima koji su ostvareni u reformama

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Solunu da napredak Srbije u evropskim integracijama nikako ne odgovara rezultatima koji su ostvareni u reformskom procesu.

"Srbija je otpočela pregovore sa EU 2014. i do sada otvorila tek polovinu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od čega u prošloj 2019. godini, tek dva pregovaračka poglavlja", rekao je ministar spoljnih poslova, saopštilo je ministarstvo.

On je na konferenciji ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << spoljnih poslova "Od Soluna 2003 do Zagreba 2020" rekao da očekuje da nova metodologija bude jasna u najkraćem roku te da će ona državama doprineti ubrznju na putu ka EU "bez negativnog uticaja na kvalitet, a uz jasnu političku podršku i vidljive rezultate za građane".

"U suprotnom, moram da napomenem da će Vlada Srbije imati velike teškoće da se suprotstavi rastu evro-skepticizma u svom društvu", rekao je Dačić.

Pohvalio je ekonomsku inicijativu EU za Zapadni Balkan "Napredni ekonomski plan" koja bi omogućila dodatna finansijska sredstva za region, što bi podstaklo dalje sprovođenje reformi.

"Nadamo se da će hrvatsko predsedavanje Savetu EU ostati pozitivno upamćeno i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU. Zagreb je bio domaćin i Konferencije EU sa Zapadnim Balkanom davne 2000. godine i verujemo da će Samit EU-Zapadni Balkan u maju pružiti dodatni podstrek politici proširenja EU sa konkretnim rezultatima", dodao je ministar.

Srbija je, kako je naveo, posvećena regionalnoj saradnji, ali to ne treba da zameni ili zamagli individualni put integracija zemalja kandidata, jer kako kaže mora da postoji princip individualnosti u procesu integracija svake države kandidata posebno tj. svako prema zaslugama.

"Mesto, ne samo Srbije, već i čitavog regiona zapadnog Balkana, jeste u EU i bez inkorporiranja našeg regiona, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun", rekao je Dačić i napomenuo da je veoma važno da EU ne izneveri obećanja data državama kandidatima o njihovoj evropskoj perspektivi.

Dačić je rekao da je upravo je iz Soluna 2003. godine, sa Samita EU-Zapadni Balkan, poslata "jasna, istorijska poruka o evropskoj perspektivi regiona, što je potvrđeno usvajanjem zajedničke Deklaracije u kojoj je jednoglasno zaključeno da je 'budućnost Balkana u EU'".

On je zahvalio domaćinu, Grčkoj, na podršci čitavom regionu, a posebno Srbiji na putu u EU.

"Ovu konferenciju vidim kao dobru priliku da u konstruktivnoj diskusiji o politici proširenja, razgovaramo o koristima koje ona donosi svim akterima, kako kandidatima tako i državama članicama EU", rekao je on i dodao da evropski put ostaje prioritet čitavog regiona.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.