Dačić: NATO da dostavi priručnik ko može na sever

Izvor: RTS, 24.Dec.2018, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: NATO da dostavi priručnik ko može na sever

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nikakve oružane formacije Albanaca ne mogu da uđu na sever Kosova bez saglasnosti Kfora i da takav dogovor koji je napravljen sa NATO-om treba da se pretoči u direktivu koju treba da poštuju svi na terenu, da, kako kaže, ne bi došlo do situacije da to bude inicijalna kapisla za velike probleme na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << KiM. Više je nego jasno da ni ROSU ni bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever KiM bez saglasnosti Srba, ističe ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Povodom izjave predstavnika Kfora da ROSU može na sever Kosova bez dozvole, Dačić je rekao da oni tumače da ROSU nisu deo oružanih nego policijskih snaga, ali su to, dodaje, pojedinačna tumačenja.

Šef srpske diplomatije smatra da treba da se dođe do praktičnog načina karakterisanja svih tih snaga.
"Mi nikada nismo govorili da li na sever bez saglasnosti Kfora i predsednika srpskih opština ne mogu da uđu ROSU, vojska, uvek smo pričali o oružanim formacijama Albanaca, tako da bi NATO morao da ima jedan priručnik o tome šta smo se dogovorili i da ga prosledi predstavnicima na terenu", rekao je Dačić.
"SAD ne traže da uđu u dijalog"
Ivica Dačić je rekao da SAD nisu tražile da uđu u dijalog Beograda i Prištine i da za sada nema zvaničnih inicijativa o promeni formata dijaloga.
"Tu ne mislim na svakodnevne izjave o proširenju formata koje dolaze od prištinske strane. To je izraz nezadovoljstva koje oni imaju prema Federiki Mogerini. S druge strane, ni SAD ne traže da uđu u dijalog. Promena formata u ovom trenutku nije tema o kojoj se raspravlja", rekao je Dačić novinarima.
On je dodao da, ako dođe do promene formata, onda će Srbija tražiti da u tome učestvuje i Rusija, čiji su predstavnici još ranije rekli da hoće.
"Nismo valjda ludi da se proširi format sa onim zemljama koje su priznale Kosovo, a da Rusija i Kina ostanu po strani", rekao je Dačić.
Kaže da će te zemlje svakako morati da budu uključene ako se dođe do dogovora, a koji je sada daleko, u smislu verifikovanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Rusija u toku sa svime što se dešava 
Dačić je rekao i da Srbija sa Rusijom ima prijateljske odnose i da je u toku sa svime što se dešava u dijalogu.
"Više puta su davali izjave da podržavaju dijalog, da smatraju da treba da uvaži legitimne interese srpske strane i da će oni podržati predloge sa kojima se saglasi Srbija. Nikakvih nesuglasica ili različitih tonova nije bilo, a što će biti potvrđeno posetom Vladimira Putina 17. januara", rekao je Dačić.
Srbija, dodaje, neće pristati na bilo koje rešenje o kojem ne informiše saveznike, Rusiju, Kinu i druge zemlje koje je podržavaju.
Dačić se osvrnuo na izjave prištinskih vlasti ocenivši da oni žele da ostvare "link" sa nekim američkim granama vlasti i da je u toku unutrašnja borba u Prištini.
"Njihova politička scena okrenuta je unutrašnjim potrebama. Svaki dan proglašavaju pobede, samo im loše ide na međunarodnom planu. Ne postoji nijedan spoljnopolitički uspeh koji su ostvarili", rekao je Dačić.
Prištinske vlastu su, zaključuje šef srpske diplomatije, kao "Alisa u zemlji čuda" – ne znaju šta ih je snašlo i kako sada neko povlači priznanje.
Govorili su da Srbija ima fond od 200-300 miliona za povlačenje priznanje Kosova...
"Da imamo, i Kosovo bi povuklo priznanje", konstatovao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kao 'Alisa u zemlji čuda', ne znaju šta ih snašlo i kako"

Izvor: B92, 24.Dec.2018

Beograd -- Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da SAD nisu tražile da za sada nema zvaničnih inicijativa o promeni formata dijaloga Beograda i Prištine...“Tu ne mislim na svakodnevne izjave o proširenju formata koje dolaze od prištinske strane. To je izraz nezadovoljstva koje oni imaju...

Nastavak na B92...

"NISMO VALJDA LUDI" Dačić: Ako se SAD uključe u dijalog, mi ćemo tražiti Rusiju

Izvor: Blic, 24.Dec.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da nikakve oružane formacije Albanaca ne mogu da uđu na sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a i da takav dogovor koji je napravljen sa NATO-om treba da se pretoči u direktivu koju treba da poštuju svi na terenu, da, kako kaže, ne bi došlo do...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.