Dačić: Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova najveći izazov; Haradinaj: Nemam vremena za dijalog

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova najveći izazov; Haradinaj: Nemam vremena za dijalog

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i situacija na Kosovu najveći bezbednosni izazov za Srbiju s obzirom na pritiske na srpsku zajednicu i ugroženost srpske kulturne i istorijske baštine.

Dačić je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i država kandidata rekao da je postizanje Briselskog sporazuma bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << motivisano željom da se nađe sistematska i institucionalna zaštita za srpske i druge nealbanske zajednice na Kosovu, usled nepostojanja adekvatnih institucionalnih mehanizama.

Šef srpske diplomatije je rekao da je, prema dogovoru, tu zaštitu trebalo da da Zajednica srpskih opština, koja nije formirana ni posle pet godina, zbog čega je, kako je naveo, podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga.

"Očekujem da svi učesnici procesa budu angažovani na uspostavljanju poverenja jer bez poverenja neće biti nimalo lako, a ni moguće, izgraditi bolju budućnost. Moramo da nastavimo dijalog u dobroj veri, jer je on nužan preduslov za stabilnost i bezbednost našeg regiona", rekao je Dačić.

On je rekao da je članstvo u EU glavno strateško opredeljenje Srbije i da veruje i da EU ima strateško opredeljenje da Srbija i region budu njen deo, kako bi kontinent bio bezbedniji.

Na sastanku s temom efektivnog multilateralizma, Dačić je rekao Srbija vidi povratak moći u međunarodnim odnosima i urušavanje normi i principa kao opomenu svima.

"Efektivni multilateralizam je jedan od strateških ciljeva koje je EU promovisala u Evropskoj bezbednosnoj strategiji iz 2003. i u Globalnoj strategiji iz 2016, kao odgovor na unilateralizam, i podrazumeva poverenje u međunarodne institucije, pravila i partnerstva i podelu tereta medju svim akterima. Srbija deli ovakav pristup i svojim aktivnostima u medjunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, imajući u vidu i svoje buduće članstvo u EU, želi da doprinese jačanju mira i stabilnosti i ekonomskog napretka", rekao je Dačić.

Haradinaj: Nemam vremena za dijalog Beograda i Prištine

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da nema vremena da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu i još jednom ponovio da je protiv bilo kakve ideje o razmeni ili korekciji granica između Kosova i Srbije, piše prištinski Zeri.

Upitan zašto ne učestvuje u procesu dijaloga u Briselu, Haradinaj je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da ne odbija obaveze koje mu nalaže kosovski ustav, ali da za dijalog nema vremena.

Haradinaj je ponovo poručio da će se "snažno suprotstaviti razarajućim idejama u vezi sa granicom" i pozvao, kako je rekao, sve prijateljske zemlje i međunarodne institucije koje podržavaju Prištinu da se, takođe, suprotstave takvim "destruktivnim idejama" i ne dozvole im da prođu.

Prema njegovim rečima, pravno obavezujuću sporazum Beograda i Prištine biće "presudan korak za osiguranje stabilnosti i mira u regionu".

"Međusobno priznavanje i trajni mir moraju biti jedini verodostojan rezultat ovog sporazuma", naveo je Haradinaj i dodao da se sporazum Beogradai Prištine već dugo najavljuje, ali da su, kako je rekao, sada njegove smernice promenjene.

Smatra da je njegov stav o tome jasan i isprvan, te da je, kaže, pogrešno da se vraćamo nečemu što je već ispričano.

Autor: Beta, Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.