Dačić: Čemu nastavak dijaloga ako nema predloga za kompromis

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2020, 18:12

Dačić: Čemu nastavak dijaloga ako nema predloga za kompromis

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upitao je danas čemu nastavak dijaloga Beograda i Prištine ako nema predloga za kompromis, govoreći o pisanju nekih medija o navodnom ultimatumu Evropske unije da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Mi smo spremni za dijalog, mi smo spremni za kompromis ali na ultimatume nećemo pristajati", kazao je Dačić tokom gostovanja na televiziji B92.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o obećanju prištinske strane da će prekinuti lobiranje za priznanje Kosova i apliciranje u međunarodnim oranizacijama kako bi dijalog bio nastavljen, a zbog čega je Srbija prekinula kampanju povlačenja priznanja Kosova, Dačić je rekao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on otpočetka mislili da Priština "laže".

Dačić je kazao da Priština sada na to gleda isključivo kao na obećanje dato Specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Ričardu Grenelu, a koje više ne važi jer nije došlo do sastanka u Vašingtonu.

Dodao je da je Priština nastavila da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama, a da međunarodna zajednica to nije osudila te je dodao ima zemalja u svetu koje bi sada povukle priznanje Kosova, ali da je Srbija suzdržana kako ne bi ispalo da blokira pregovarački proces.

"Ako Kosovo nastavi tako, Aleksandar Vučić će doneti odluku da li će Srbija nastaviti sa svojom kampanjom i kada", naglasio je on.

To što prištinska strana nije sprovela stavke dogovorene u ranijim pregovorima, poput formiranja Zajednice srpskih opština, Dačić vidi kao dovođenje u pitanje kredibiliteta albanske pregovaračke strane, ali i kredibiliteta Evropske unije kao granata sprovođenja dogovorenog.

Dačić je ocenio da je "polazna pozicija" od početka dijaloga 2012. godine do danas izmenjena, da se tada samo govorilo o tehničkim pitanjima ali da je državna politika dovela da se sada govori i o političkim rešenjima za Kosovo.

On je kazao da su kosovski pregovarači tada tvrdili da je političko rešenje za Kosovo ranije već određeno.

Dačić je podsetio da se sutra nastavlja tehnički dijalog delegacija Beograda i Prištine, koje će razgovarati o ekonomskim pitanjima, kao i o pitanjima izbeglih, raseljenih i nestalih a da se razgovori na najvišem nivou očekuju u septembru.

Govoreći o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca da se vanredno ispitaju transakcije nevladinih organizacija, medija i pojedinaca, Dačić je kazao da objavljena lista nije potpuna i da se na njoj, između ostalih, nalaze tri odlazeća ministra iz redova Srpske napredne stranke i jedan iz njegove Socijalističke partije Srbije.

"Niko nije zaštićen, nego se samo neki plaše da se ne otkrije da nisu nezavisni", rekao je Dačić i dodao da će se tako otkriti da strani faktori na taj način "finansiraju nestabilnost u Srbiji" kroz razne organizacije i grupe.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić: Čemu nastavak dijaloga ako nema predloga za kompromis

Izvor: Danas, 29.Jul.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upitao je danas čemu nastavak dijaloga Beograda i Pritšine ako nema predloga za kompromis, govoreći o pisanju nekih medija o navodnom ultimatumu Evropske unije da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.