Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: CEI uspešna u podsticaju evropskih integracija svojih država članica

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Trstu da se Centralnoevropska incijativa (CEI) pokazala uspešnom u podsticanju procesa evropskih integracija država članica koje su se odlučile za pristupanje u EU.

U obraćanju na sastanku ministara spoljnih poslova CEI u Trstu Dačić je ukazao da je ta inicijativa kada je nastala pre trideset godina, imala samo jednu zemlju u EU, Italiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a sada obuhvata devet država članica EU, i dve države, Srbiju i Crnu Goru u procesu pristupanja.

"U ovom kontekstu, podrška onih partnerskih država iz CEI, koje su ujedno članice EU, je od ogromnog značaja za dalji napredak na putu ka EU. U ovom smislu, neophodno je da istaknem ulogu CEI kao 'mosta' između država članica Evropske unije i kandidata za članstvo," rekao je Dačić u govoru koji je dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

CEI predstavlja odličan forum za prenošenje iskustava u procesu evropskih integracija, rekao je Dačić i dodao da je ona uspela da ostane aktuelna iako važi za najstariju regionalnu inicijativu na ovim prostorima.

Dačić je podsetio da je pristupanje EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, ali da to nije cilj sam po sebi već "najozbiljnija pokretačka snaga za preuređenje društva kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi".

"Pored jasnih izazova sa kojima se EU danas suočava, kako na unutrašnjem planu, tako i na međunarodnoj sceni, ipak smo i dalje čvrsto uvereni da je jasna perspektiva članstva u EU najbolji i optimalan mehanizam transformacije i napretka društava", rekao je Dačić.

On je rekao da je ohrabrujuće što je tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU pitanje integracije Zapadnog Balkana stavljeno visoko na dnevni red i pohvalio planove Hrvatske koja predsedavanje preuzima 2020. u januaru da organizuje Samit lidera EU i Zapadnog Balkana.

"Smatramo da je neophodno održati momentum, započet održavanjem Samita EU-ZB tokom bugarskog predsedavanja 2018. godine, kako bi se pitanje pristupanja zapadnog Balkana u EU vratilo u fokus rukovodstva u Briselu," rekao je Dačić dodajući da je mišljenje Srbije da je politika proširenja jedna od najznačajnijih politika EU i instrument stabilizacije i prosperiteta.

On je ponovio da je proširenje EU na Zapadni Balkan nije u interesu samo Zapadnog Balkana već i same EU i njenih država članica.

Dačić je rekao da Srbija snažno podržava aktivnost u okviru Istočnog partnerstva. On je takođe podsetio da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji koja, kako je rekao, predstavlja jedan od stubova spoljne politike Srbije.

Posebno je ukazao na jačanje dobrosusedskih odnosa i na učešće u raznim regionalim inicijativama. U tom kontekstu je pozdravio potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Izvršnog sekretarijata CEI i Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative (JJI), koji će, kako je rekao doprineti daljem unapređenju saradnje ove dve organizacije u oblastima od zajedničkog interesa.

Dačić je podsetio i da je Srbija od 1. juna preuzela predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) i Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

"Uprkos velikom značaju svih oblika regionalne saradnje, neophodno je da naglasim da se nijedan od ovih procesa ne sme smatrati zamenom za evropske integracije, već isključivo ima namenu da pomogne regionu u daljem napredovanju na putu ka EU", rekao je Dačić.

On je u tom kontekstu ukazao na trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), i rekao da je to nedopustivo i potpuna suprotnost samoj ideji regionalne saradnje.

Centralnoevropska inicijativa osnovana je u Budimpešti, 11. novembra 1989. godine, kao regionalni međuvladin forum posvećen podršci evropskim integracijama i održivom razvoju kroz saradnju među zemljama članicama i sa EU i drugim organizacijama. Aktuelni predsedavajući organizacije koja ima 17 zemalja članica je Italija.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Stabilni i razvijeni odnosi Italije i Srbije

Izvor: RTS, 12.Jun.2019

Ministri inostranih poslova Srbije i Italije Ivica Dačić i Enco Milanezi ocenili su da su politički odnosi dve zemlje stabilni i veoma razvijeni, i da postoji interes da se politički dijalog intenzivira kroz bilateralne posete na visokom nivou, kao i za pronalaženje zajedničkog interesa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.