Dačić: Britanija uložila protest Surinamu zbog Kosova

Izvor: RTS, 19.Nov.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Britanija uložila protest Surinamu zbog Kosova

Velika Britanija je uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Navodi da se Srbija uvek nalazila na poprištu sukoba na globalnom nivou: I sada se prelamaju interesi velikih sila upravo na tom prostoru, potrebno je pronaći izlaz iz lavirinta, rekao je Dačić.
Ivica Dačić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da treba nastaviti sa realizacijom državnih ciljeva. Među njima su, kako je naveo, evropski put Srbije, ali i očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

"Bez ozbira na to što neke velike zemlje govore da su naši prijatelji, moram da kažem da je jedna od tih velikih zemalja – Velika Britanija, uložila protest Surinamu zato što je povukao priznanje KiM", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS-a, gde je govorio o razlozima zbog kojih ne treba da se održe vanredni parlamentarni izbori zajedno sa beogradskim.
Ukazao je na to da, kada je reč o Kosovu i Metohiji, sve veći broj zemalja razmišlja o svim posledicama jednostrano proglašene nezavisnosti, naročito u svetlu najnovijih događaja u Kataloniji.
"Raduje nas odluka Surinama o povlačenju priznanja, a takođe i stav Gvineje Bisao koji govori o tome da sadašnja vlast stoji na stanovištu odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", rekao je Dačić.
Najavio je da će 24. novembra u Parizu učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država, a potom na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu.
U Parizu će, kaže, pokušati da utiče na naše "nekadašnje prijatelje" koji su priznali nezavisnost Kosova da preispitaju tu odluku, dok će u SAD razgovarati sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, kao i sa novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.
"Pošto je to kod njih komplikovano, pomoćnik zamenika, zamenik pomoćnika... on je šef Hojt Jiju", objasnio je Dačić novinarima.
O "lavirintima" spoljne politike
Navodeći da se Srbija uvek nalazila na poprištu sukoba na globalnom nivou, Dačić je ukazao da se i sada "prelamaju" interesi velikih sila upravo na tom prostoru i da je potrebno pronaći "izlaz iz lavirinta".
Kako je rekao, u tom "lavirintu" ima više upitnika i podsetio da Srbija ide u EU, a da je većina članica priznala nezavisnost Kosova, te "bilateralno pokušavaju na različite načine da to bude neko trajno rešenje za Kosovo – priznanje".
Zato je, kaže, veoma teško kada se govori o otvaranju novih poglavlja jer se ne radi samo o tome koliko je Srbija odmakla u reformama već i koliko je napredovala u dijalogu sa Prištinom.
"Danas se vode velike borbe i važno je da Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali, s druge strane, mi moramo da definišemo naše interese i donosimo odluke u skladu sa tim", rekao je ministar.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Britanija uložila protest Surinamu zbog Kosova"

Izvor: Mondo, 19.Nov.2017

Velika Britanija je uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...Foto: FOTO TANJUG/ TANJA VALIC..Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare u sedištu stranke, gde je govorio o razlozima...

Nastavak na Mondo...

Britanija ULOŽILA PROTEST Surinamu zbog povlačenja odluke o priznanju Kosova!

Izvor: RTV Pink, 20.Nov.2017, 14:42

Surinam je odluku o poništenju priznanja doneo 27. oktobra ove godine.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.