Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o KiM

Izvor: RTS, 22.Feb.2020, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbude o pitanju Kosova i Metohije da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
Ivica Dačić je na konferenciji za medije s ministrom inostranih poslova, imigracije i trgovine Antigve i Barbude Četom Grinom u Beogradu podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ta zemlja nije glasala za prijem Kosova u Interpol, iako su neke od prethodnih vlada Antigve i Barbude priznale jednostrano proglašenju nezavisnost Kosova.

"U periodu dok Srbija nije imala aktivne odnose sa ovom zemljom, jedna od prethodnih vlada Antigve i Barbude, u odsustvu komunikacije sa Srbijom i bez poznavanje naše pozicije, donela je odluku o priznanju jednostrane nezavisnosti Kosova", objašnjava Dačić.
On je novu poziciju te zemlje uporedio sa zamrznutim odlukama o priznanju nezavisnosti KiM Egipta, Perua i Dominikanske Republike.
"Nastavljamo naš rad na međusobnom zbližavanju dve zemlje i za nas je bitno da oni više ne glasaju za Kosovo", rekao je Dačić.
Naveo je da je ovo istorijska i prva poseta ministra Grina i ukazao da je ona pokazatelj i indikator pozitivnih promena u odnosima dve zemlje na putu ka uspostavljenja strateškog partnerstva i prijateljstva.
"Bitno je da se međusobno pomažemo, Srbija da pomaže Antigvu i Barbudu, kao i oni da budu na strani Srbije", dodao je Dačić.
On je istakao da je za Srbiju bitno pitanje o KiM, ali da želi da to ne bude jedina tema odnosa dve zemlje, već da se razgovara o strateškoj saradnji i razvijanju prijateljstva.
"Imajući u vidu sve ovo, predložićemo predsedniku Srbije i premijeru Antigve i Barbude da razvijamo saradnju na najvišem nivou i da vidimo kako možemo jedni drugima da pomognemo", rekao je Dačić.
U tom kontekstu, ukazao je na izloženost problema s klimatskim promenama s kojima se suočava ta zemlja, te da su pretrpele velike štete od uragana koje su procenjene na milijarde dolara.
"Neophodno je da otvorimo ambasadu" "Mi možemo da im pomognemo kroz razvojne fondove. Mislim da je neophodno da otvorimo ambasadu tamo, što je i njihov ministar predložio, da sarađujemo u oblasti sporta, odbrane, a zbog toga će ministar Grin imati sastanke u Beogradu i s drugim ministrima", rekao je Dačić.
Kako je rekao, Antigva i Barbuda je sada ponovo vraćena u krug srpske politike, i naglasio da je nedopustivo za Srbiju kao naslednicu Jugoslavije da nema odnose sa svim zemljama u svetu.
Takođe je podsetio da je Srbija ukinula vize za građane Antigve i Barbude, a da su vlasti u toj zemlji doneli odluku o ukidanju vize za državljane Srbije, kao i da će to biti finalizirano u narednim danima.
Dačić je naglasio i da srpska vlada stipendira šestoro studenata iz Antigve i Barbude, kao i da će da nastaviti da podržava obrazovanje u toj zemlji.
Grin: Želimo da dijalog bude plodotvoran i sadržajan S druge strane, ministar Grin rekao je da pitanje KiM nastavlja da bude jedno od globalnih pitanja i da njegova zemlja nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine.

"Dok traje dijalog, mi želimo da budemo vaš partner, jer naš glavni cilj je međunarodni mir i bezbednost, kao i poštovanje međunarodnih obaveza i bilateralnih odnosa", rekao je Grin na konferenciji za medije s Dačićem.
Kako je rekao, njegova zemlja će poštovati rezultate dijaloga i naglasio da poštuju suverenitet i integritet Srbije.
"Želimo da dijalog bude plodotvoran i sadržajan sa rezultatima koji će biti prihvatljivi za obe strane", dodao je Grin.
Rekao je i da je s ministrom Dačićem razgovarao o brojnim pitanjima, osim pitanja o KiM, i naglasio da bez obzira što se distanca između obe zemlje meri u miljama, to ne treba da spreči ostvarivanje velikih rezultata u razvoju odnosa.
Grin je izrazio veliko zadovoljstvo što je uspeo prethodno da se sastane i s ministrima omladine i sporta i obrazovanja u Srbiji i naglasio da njegova zemlja neće propustiti priliku da iskoristi srpske obrazovne stipendije za svoje državljane.
"Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić me je ipresionirao svojim znanjem o sportu i geopolitici. Treba da radimo na progresivnoj razmeni omladine u sportu", rekao je Grin.
On je pozvao državljane Srbije da posete njegovu zemlju, uskoro bez vize, i još jednom je ponovio da će Antigva i Barbuda poštovati međunarodno pravo i integritet i suverenitet Srbije.
Diplomatski odnosi između Srbije i Antigve i Barbude uspostavljeni su u septembru 2018. godine kada su šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Antigve i Barbude Čet Grin na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali zajednički kominike o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Još jedna zemlja promenila stav o KiM, čekaće kraj dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Večernje novosti, 22.Feb.2020

Šef diplomatije ovu poziciju te zemlje uporedio sa zamrznutim odlukama o priznanju nezavisnosti KiM Egipta, Perua i Dominikanske Republike Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je nova pozicija Antigve i Barbuda po pitanju Kosova i Metohije da će uvažiti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.