DAČIĆ I DODIK: RAZVIJATI USPEŠNU SARADNJU SRBIJE I SRPSKE (VIDEO)

Izvor: Kurir, 05.Sep.2010, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ I DODIK: RAZVIJATI USPEŠNU SARADNJU SRBIJE I SRPSKE (VIDEO)

BANJALUKA - Zvaničnici Vlade Srbije i Republike Srpske danas su se u Banjaluci saglasili da dosadašnju uspešnu saradnju između Srbije i RS treba nastaviti u razvijati u svim segmentima.

BANJALUKA - Zvaničnici Vlade Srbije i Republike Srpske danas su se u Banjaluci  saglasili da dosadašnju uspešnu saradnju između Srbije i RS treba nastaviti u razvijati u svim segmentima.

"Srbija ima, što je sasvim prirodno, vitalni interes da sarađuje sa Republikom Srpskom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kazao je zamenik premijera Srbije Ivica Dačić, podsetivši da postoji i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, na osnovu kojeg se ta saradnja i odvija.

Dačić je, posle razgovora sa delegacijom Vlade RS koju je predvodio premijer Milorad Dodik, rekao da rukovodstva Srbije i RS imaju istovetne stavove u vezi sa najvažnijim političkim pitanjima u regionu.

"Kad god neko u svetu postavlja pitanje zašto je to tako, onda smatram da je mnogo logičnije da Republika Srbija i Republika Srpska, koje se nalaze preko reke, sarađuju, nego da se interesi nekih državava koje se nalaze desetinama hiljada kilometara daleko brane ovde, a da pri tom građani koji ovde žive ne znaju gde se te države nalaze na mapi", kazao je je Dačić.

Zalažući se da saradnju između Srbije i RS treba unapređivati, Dačić je rekao da je posebno važno da ta saradnja bude što uspešnija na ekonomskom planu.

On je podsetio da je "Srbija više puta istakla da je za očuvanje Republike Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma i da svaka promena može biti samo uz saglasnost sva tri naroda i dva entiteta".

Kada je Srpska, kao i Srbija, izložena pritiscima, može se videti kako se različiti aršini primenjuju, zavisno od toga kako kome odgovara na međunarodnoj sceni, kazao je Dačić.

"Kada se desilo da su neki faktori na Kosovu (sever Kosova) proglasili nezavisnost od takozvane nezavisne države Kosovo, onda su svi skočili da brane teritorijalni integritet Kosova, a pre toga su razbili teritorijalni integritet Srbije. Kada Republika Srpska samo pomene pitanje referenduma ili izdvajanja iz BiH, onda se ponovo vraćamo na princip očuvanja teritorijlnog integriteta", zaključio je Dačić.

Zamenik premijera Srbije je dodao da se pitanje Kosova može rešiti samo mirnim dijalogom, kompromisom koji bi bio u interesu i Srba i Albanaca.

Dodik je izjavio je da je današnji sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije potvrda uspešne saradnje između RS i Srbije u svim segmentima.

"Razgovarali smo o ekonomskoj i socijalnoj saradnji, političkim pitanjima, a upoznali smo ih i o situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj", kazao je Dodik, ističući da je bilo reči i o Rezoluciji Srbije u vezi sa Kosovom, koja je podneta Generalnoj skupštini UN.

"Nezaobilazna tema ovih razgovora bila je Rezolucija o Kosovu koju je podnela Srbija i ja sam Dačića i (Jovana) Krkobabića upoznao sa našim čvrstim uverenjem da će razvoj situacije oko Kosova, što se tiče BiH, biti baziran na činjenici da BiH nije priznala Kosovo i da naši predstavnici u zajedničkim organima to neće učiniti", kazao je Dodik.

On je dodao da je "isto tako neprimereno da BiH, koja nije priznala Kosovo a koja se zalaze za svoj teritorijalni integritet, pogotovo Bošnjaci, nisu spremni da podrže Rezoluciju Srbije u skupštini UN, koja se bavi teritorijalnim integritetom Srbije".

"Republika Srpska i dalje ostaje privržena politici teritorijalnog integriteta Srbije. Mi ćemo pratiti Srbiju i Beograd u vezi sa razavojem situacije oko Kosova i uvek ćemo stajati iza te politike", kazao je Dodik. Dačić, koji je i ministar unutrašnih poslova Srbije, kazao da je resorna ministarstva Srbije i RS dobro sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, navodeći da je bilo više uspešnih zajedničkih akcija.

Da je saradnja dva ministarstva uspešna, potrvdio je i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, koji je istakao da će ta saradnja i u narednom periodu biti još uspešnija.

Po tom uzoru treba rešavati i druga pitanja, kao što su zdravstveno osiguranje, socijalna politika i privreda, kazao je Krkobabić.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.