Brisel, sastanak Dačić–Ešton–Tači

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, sastanak Dačić–Ešton–Tači

U toku trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija u formi radne večere. Eštonova prethodno imala bilateralne susrete sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Tema razgovora sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila.

19.35 - Počeo trojni sastanak Ketrin Ešton, Ivice Dačića i Hašima Tačija. 

18.43 - Bilateralni sastanak Ketrin Ešton i Hašima Tačija počeo u Briselu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nakon toga sledi radna večera, javlja izveštač RTS-a.

16.38 - U toku bilateralni sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, javlja izveštač RTS-a.

Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i kosovski premijer Hašim Tači u Briselu razgovaraju na radnoj večeri o primeni sporazuma koji je parafiran 19. aprila. Prethodno su održani odvojeni sastanci Eštonove sa Dačićem i Tačijem.

Premijer Dačić rekao je, uoči puta, da je zvanični Beograd parafirao plan u Briselu i da plan implementacije treba napraviti što pre. Dačić je rekao i da očekuje da taj plan bude napravljen do kraja nedelje, jer, kako je rekao, u protivnom, Bundestag neće dati saglasnost da se Srbiji dodeli datum.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je, uoči nove runde dijaloga, da će sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem razgovarati o "vremenskom okviru" za primenu sporazuma koji su njih dvojica parafirali u aprilu.

"Razgovaraćemo o vremenskim okvirima za primenu sporazuma i akterima koji će biti ukljućeni u ovaj proces", rekao je Tači na ulazu u zgradu Službe za spoljne poslove Evropske unije.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost očekuje da se Ivica Dačić i Hašim Tači večeras dogovore o konkretnim koracima kako bi se briselski sporazum što pre primenio, rekla je novinarima portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič.

"Implementacija je apsolutno ključna", izjavila je Kocijančič uoči nove runde briselskog dijaloga.

Nakon što su Dačić i Tači parafirali sporazum u aprilu, neophodno je usvojiti akcioni plan koji će sadržati konkretne korake za primenu, rekla je ona, dodajući da će Eštonova učiniti sve što može da se to postigne.

Izvori u Evropskoj komisiji kažu da ova runda neće, kao neke prethodne, moći da se produži na sledeći dan, pošto Eštonova u sredu ujutru mora da podnese Evropskom savetu detaljan izveštaj o Siriji.

Isti izvori navode da je verovatno da će se Dačić i Tači još jednom sastati u Briselu pre nego što Savet EU 28. juna donese odluku za početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brisel, završen trojni sastanak

Izvor: RTS, 21.Maj.2013

Radna večera Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija završena oko 22 sata, a novi sastanak najavljen za sutra u 11 časova. Eštonova prethodno imala bilateralne susrete sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Tema razgovora sprovođenje sporazuma Beograda...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.