Kada mi se Tilerson javi na telefon kao Lavrov, spreman sam da povučem sve što sam rekao: Dačić o odnosu velikih sila (FOTO)

Izvor: Press, 13.Sep.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada mi se Tilerson javi na telefon kao Lavrov, spreman sam da povučem sve što sam rekao: Dačić o odnosu velikih sila (FOTO)

Sve je prolazno, samo stalni srpskih interesi nisu, i to je osnovno načelo srpske diplomatije, rekao je ministar spoljnih poslova.
Foto: Tanjug
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić istakao je danas da postoji uska veza između proširenja EU i očuvanja bezbednosti, te da je politika >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << proširenja presudna za stvaraje otpornijeg regiona. Kada je reč o bezbednosnoj politici Srbije, on je naglasio da vojna neutralnost ne znači izolaciju ili samozadovoljnost, u današnjem svetu takav izolacionizam je prevaziđena opcija.
On je, govoreći na konferenciji „Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija – izazovi i dileme“ u organizaciji Centra za spoljnu politiku i američke ambasade, rekao da samo kroz zajedničke odgovore možemo postići rešenja za probleme sa kojima se suočava Evropa.
Istovremeno je konstatovao da se EU danas suočava sa krizom identiteta i da treba imati uvek na umu da je nastala kao mirovni projekat i integracije.
- Verujemo da EU može da nastavi da bude uspešan primer drugima i zato sa posebnom pažnjom pratimo sve inicijative koje se pokreću u okviru reformskog procesa Unije  -objasnio je Dačić.
Odnos Srbije sa NATO, kako je kazao, je delikatan zbog nasleđa prošlosti, pre svega bombardovanja bez ovlašćenja UN.
Međutim, dodao je da Srbija imajući u vidu zajedničke interese učestvuje u Programu partnerstva za mir.
Takođe je podvukao da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti što znači da nema namere za članstvo u NATO ili bilo kojem drugom vojnom savezu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.