SNAŽNA PODRŠKA IVANE ŽIGON U BORBI ZA ZAŠTITU SVETINJA U CRNOJ GORI: Pesma se ne može staviti u karantin

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 08:36

SNAŽNA PODRŠKA IVANE ŽIGON U BORBI ZA ZAŠTITU SVETINJA U CRNOJ GORI: Pesma se ne može staviti u karantin

Ljubav prema narodu ih je spojila.

Ivana Žigon na čelu je ansambla "Kosovski božuri" vec 15 godina.

Uz pomoć nastavnika muzičkog iz Orahovca Gavrila Kujundžića, Božuri su proneli pesme o Kosmetu u vreme kad je to bilo najteže.

Tokom 15 godina gostovali su i po crkvama i po zabačenim selima, ali i po Filharmonijama Rusije i nikad svoje gledaoce nisu ostavljali bez suza u očima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Imali su oko 200 koncerata širom sveta, nastupali i pred ministrom kulture Francuske i više puta u Kremaljskom dvorcu u Moskvi.

Stihovima na više jezika i pesmom, uvek su pronosili istinu, pronose je i danas. Za Vidovdan su nastupali u manastiru Ravanica i uveličali otvaranje spomenika Caru Lazaru u Ćupriji pesmom o caru Lazaru koja je jedna od omiljenih pesama na internetu.

- Tada pre 15 godina, bili su deca i mislila sam da ćemo trajati dok ne porastu, međutim, Gavrilove i naše pesme naučila je omladina Srbije. Sada posle 15 godina smo porodica, razumemo se i na sceni, na prvi pogled, izgleda da nas je ljubav prema svom narodu spojila jače od krvnog srodstva. Sada sam baka koja ima 5 unučića - pet malih božura - rekla je Ivana.

Na pitanje da li stvaraju nove pesme i spotove, Ivana je ovako odgovorila:

- Imamo sreću da vec 3 godine sarađujemo sa Predragom Radisavljevićem, prvakom sveta iz harmonike i mladim kompozitorom  kojem zahvaljujemo na novoj obradi pesme "Onamo namo", kao i mnogim drugim koje su uvelicale nase predstave u formi muzičkih  spektakla. Uostalom, kad nas nije sprečilo da onda kada smo počinjali mala deca putuju na koncerte pod oružanom pratnjom, potrudili smo se i sada da nas Korona ne zaustavi. Pesma se ne može staviti u Karantin i ne priznaje granice. Posvetili smo ovaj naš novi spot na pesmu "Onamo namo" borbi za svetinje u Crnoj Gori, a u njemu kao gost sa nama nastupa čarobna Bojana Peković koja je Gusle odvela u "Sibelius", najznačajniji muzički univerzitet na svetu.- zaključila je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.