Održan muzičko-scenski nastup Ivane Žigon: Desanki za večnost u SNP-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan muzičko-scenski nastup Ivane Žigon: Desanki za večnost u SNP-u

U slavu naše velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović i u slavu poezije, na sceni Srpskog narodnog pozorišta gostovao je nesvakidašnji muzički - scenski komad „Desanki za večnost“, u kojem glavno mesto zauzima prvakinja Narodnog pozorišta Ivana Žigon.

Na daskama scene „Pera Dobrinović“, pred publiku je postavljena potpuno nova umetnička forma, koja savremenim izražajnim sredstvima poput >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šapata, plesa, video materijala, muzičkim efektima i kompozicijama, oživljava poeziju Desanke Maksimović.

Cilj ovakvog umetničkog izražaja leži u tome da omogući književnosti da živi i u savremenom trenutku, kroz druge umetničke pravce i u sadejstvu sa njima.

U muzičko scenskoj odi umetnosti i poeziji, osim Ivane Žigon, značajno mesto zauzima njena majka, Jelena Žigon, i njeno kazivanje stihova Desanke Maksimović, koje je reprodukovano na video projektoru. U teatarsko lirskom narativu, učestvovali su Stevan Žigon i Anja Marković, kao i baletani Narodnog pozorišta iz Beograda, Željko Grozdanović i Malina Stanojković.

Spojiti više umetničkih disciplina, sjajne igrače i glumce, i sve to u svetlu poezije, koja treba da živi, herojski je podvig muzičko-scenske trupe, koja daje dobar primer kako treba ceniti tradicionalne, neprolazne i večne vrednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.