Ivana Žigon se BRUTALNOM I JAKOM REČJU suprotstavila RUŠENJU PRIVATNOSTI i odgovorila na NAPADE da se odselila iz Beograda i da godinama ne živi u svojoj kući

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2020, 19:03

Ivana Žigon se BRUTALNOM I JAKOM REČJU suprotstavila RUŠENJU PRIVATNOSTI i odgovorila na NAPADE da se odselila iz Beograda i da godinama ne živi u svojoj kući

Njene reči odzvanjaju!

Nakon što se vest da se Petar Strugar uselio u dom Ivane Žigon, jer je ta kuća navodno prazna, umetnica nije mogla da ostane nema, pa je rešila da stavi tačku na sve neistine koje se munjevito šire. Ona čak objašnjava da je uglavnom na poluistine ostajala hladna i nije imala potrebe da se oglašava, ali ovog puta "provokacija" ju je zainteresovala kao umetnika, jer je jednog jutra saznala da su je preselili iz porodične kuće, ali i iz rodnog Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Već godinama ni ne pokušavam da odgovaram na razne neistine, i katkad nesvarljivu smešu poluistinitih informacija o mom životu.  Ovaj put međutim, provokacija je bila toliko slikovita, da me je zainteresovala kao umetnika - počela je Ivana Žigon.

- Naime probudila sam se u svom sopstvenom krevetu, otvorila telefon i internet, i na mnogim naslovnim stranicama otkrila da me više nema ni u sopstvenoj kući u kojoj sam se rodila, ni u mom rodnom gradu Beogradu. Preselili su me. Stvorili su od mene virtuelnu izbeglicu. Nasmešila sam se i pomislila, kakav zaplet za modernu dramu. Za junakinju našeg doba. Više te nema, nigde - nastavila je ona.

- Potom su počeli da zvrje telefoni iz svih delova sveta, prijatelji i pratioci mojih nastupa, bili su zabrinuti zašto sam napustila svoj dom. Onda sam shvatila da ovaj put ipak moram da nešto kažem, da se oglasim... Shvatila sam da je opasan virtuelni svet, da te jednog dana može izbrisati gumicom, kao što su to pokušali sa stotinama  događaja koje sam režirala i organizovala. Godinama sam se pitala, ne samo zbog nas, već pre svega zbog publike koja na internetu neke od naših spotova prati sa više od miliona pratilaca, kako im nije interesantna jedinstvena porodica Kosovskih božura koju sam odnegovala sa Gavrilom Kujundžićem. Od kosovske dece mnogo im je bila interesantnija porodica Anđeline Džoli... - nastavila je umetnica, pa dodala:

A post shared by Legende (@maki60302018) on Nov 3, 2018 at 11:33am PDT

- Uostalom ćutanje i prećutkivanje svih tih neobičnih događaja kojim sam podelila svoju dušu sa svojim narodom postalo je za mene normalno, čak i više od toga, doživela sam to i prihvatila kao veoma savremenu novinarsku tendenciju. U toj mističnoj tišini javnosti na miru i sa prekrasnim ljudima i publikom, oživljavali smo vojnike na groblju na Zejtinliku, razgovorali i pravili intervjue sa  velikanima - Mihalkovim, Kastrom i Lukašenkom, snimali  putopise i  spotove u  Kirgiziji, i zamalo jednom snimajući spot potonuli u zaleđenom jezeru pokraj Moskve, pod šifrom tajno primali smo ordenje u Kremlju, susretali se sa  francuskim ministrom kulture u Parizu, nekoliko puta recitovali poeziju o Kosovu u pratnji 30. 000 navijača na Marakani - rekla je ona.

- Ponekad  mi je  ipak bilo nestvarno da se niko nije zabrinuo ni kada su, tada jos uvek decu, naše Božure, napali suzavcem na protestu protiv nezavisnosti Kosova u Podgorici, ni to kada je 540 kosmetske dece ispred hrama svetog Marka pratio njegova svetost Patrijarh Pavle i samo nekoliko građana, koji su se sa čuđenjem osvrtali, shvativši da su jedino oni i došli da isprate naše mališane na oporavak u veliku Rusiju. Posle toga bilo mi je sasvim okej da ne sevaju blicevi ni na ovacije velikih spektakala koje sam poslednjih godina radila u Sava centru sa fantastičnim umetnicima kao što su Miša Janketić, Bojana Peković, Aleksandar  Srećković Kubura, Jelena Tomašević, Nikolaj Burljajev... u kome smo ukrstili hip hop sa baletom, i gusle sa operskim pevanjem, postalo je sasvim u redu da nema izveštača ni na proslavljanju Njegoševog jubilarnog rođendana prvim baletom na gusle koji sam osmislila u Narodnom pozoristu - bila je iskrena Ivana.

- Ni  poseta kosmodromu Bajkonur grupe Kosovske dece s kojom smo ispratili lansiranje rakete kao jedni od 60 posetilaca iz čitavog sveta, ni rehabilitacija Golootočana, ni njihove ispovesti na Kolarcu dok su još bili živi, ni parada Kosovske dece sa više od hiljadu građana kroz knez Mihajlovu, ni konvoji pomoći koje sam na Kosmetu dočekivala, ni ministri moskovske vlade u Gračanici nisu im bili dostojni pažnje. I tek juče, sasvim neočekivano, zainteresovala ih je ni manje ni više, oronula fasada naše porodične kuće koju su objavili na svojim naslovnim stranama, a u kojoj smo se rodili moja majka, moj brat, veliki slikar Nikola Žigon, moj sin, i moja malenkost. - rekla je ona.

- Opet se rodila u meni slika - metafora savremenog doba u kojoj je fasada i spoljni izgled u današnjem vremenu neuporedivo važniji od bilo koje sadržine i smisla. Dužna sam pred poštovaocima porodice Žigon, da pomalo osvetlim tajnu ove "namučene" fasade, (bar onoliko koliko smo žigosani i svi mi Žigoni u pozorišnom i filmskom svetu, u javnom životu Beograda) i  da ih obradujem nečim veoma lepim. Da ukažem na to da su daleko važniji od tog spoljnog izgleda kuće, tri legata koje smo brat i ja u toj kući sačuvali - skrenula je pažnju Ivana.

A post shared by Jelena Zigon Zauvijek si tu 🙏 (@jelenazigonzauvijeksitu) on Apr 14, 2018 at 11:53am PDT

- Legat moga oca, sa  knjigama koje je napisao, sa diskovima njegovih nezaboravnih uloga i predstava, mamin legat sa 3000 potpisa  svih pesnika koje smo podržavali čuvajući našu kulturu i jezik, arhiv u kome je ovekovečena njena spoljna i duhovna lepota i dostojanstvo, kao i legat moga pradede Mitra Martinovića koji je kao predsednik vlade i ministar vojni Crne Gore prvi ušao u borbu za oslobođenje Kosmeta u Balkanskom ratu. Osim nove knjige koju pišem već 2 godine, a nedavno je dobila naslov "Posle Korone na putu opstanka", osim snimanja spota "Onamo namo" kao podrške našoj crkvi u Crnoj Gori, moj Steva i ja baš ovih dana radujemo se još jednoj svadbi u našoj mnogobrojnoj porodici Kosovskih božura - otkrila je umetnica.

- Ne, još uvek nisam nestala i nisam postala sasvim nevidljiva onog dana kada sam na mostovima poezijom branila narod poezijom od nevidljivih aviona. Ne, ja sam tada branila svoj grad kako sam umela i znala upravo da bih u njemu i dalje imala pravo da živim. - zaključila je Ivana Žigon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.