„Linkolnu” najviše nominacija za Oskara

Izvor: Politika, 10.Jan.2013, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Linkolnu” najviše nominacija za Oskara

LOS ANĐELES – Predsednička drama Stivena Spilberga „Linkoln” dobila je danas 12 nominacija za nagradu Oskar Američke filmske akademije, uključujući i onu za najbolji film.

U konkurenciji za najbolji film našlo se još osam filmova: „Pijev život” Anga Lija, mjuzikl „Jadnici”, drama o taocima u Iranu Bena Afleka „Argo”, francuska drama „Ljubav”, triler o lovu na Osamu bin Ladena „00.30 Tajna operacija” (Zero Dark Thirty), komedija „U dobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i u zlu” (Silver Linings Playbook), novi film Kventina Tarantina „Đangova osveta” i nezavisno ostvarenje „Zveri južnjačkih divljina”.

Nominacije za Oskare, koji će biti dodeljeni 24. februara, saopštili su danas ovogodišnji domaćin dodele komičar Set Mekflaran i glumica Ema Stoun.

Za najboljeg reditelja nominovani su Dejvid O Rasel (U dobru i u zlu), Ang Li (Pijev život), Stiven Spilberg (Linkoln) Mihael Haneke (Ljubav) i Ben Zejtlin (Zveri južnjačkih divljina).

U kategoriji najbolji glumac, Oskara bi mogao da dobije Danijel Dej Luis (Linkoln), Denzel Vašington (Let), Hju Džejmen (Jadnici), Bredli Kuper (U dobru i u zlu) i Hoakin Feniks (Master).

Za najbolje glumice nominovane su Naomi Vots (Nemoguće), Džesika Častejn (Tajna operacija), Dženifer Lorens (U dobru i u zlu), Emanuel Riva (Ljubav) i Kuvenžen Volis (Zveri južnjačkih divljina).

Za sporednu mušku ulogu nominovani su Kristofer Valc (Đango), Filip Sejmor Hofman (Master), Robert de Niro (U dobru i u zlu), Alan Arkin (Argo) i Tomi Li Džons (Linkoln).

Za sporednu žensku ulogu nominovane su Sali Fild (Linkoln), En Hatavej (Jadnici), Džeki Viver (U dobru i u zlu), Helen Hant (The Sessions), Ejmi Adams (Master).

Za najbolji strani film u konkurenciji su se našli „Ljubav” i „No” čileanskog reditelja Pabla Larena. Tu su još i „A Royal Affair” (Kraljevska afera) Danca Nikolaja Arcela, drama o deci vojnicima „War Witch” (Ratna veštica) Kim Ngujen i „Kon-Tiki” Norvežana Joakima Roeninga i Espen Sandberg.

Kuriozitet su nominacije filma "Ljubav" i u kategoriji strani film, i u kategorijama najolji reditelj i najbolji film uopšte.

Tanjug

objavljeno: 10.01.2013.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013,   Osama Bin Laden

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Linkolnu" najviše nominacija i za Oskar

Izvor: Akter, 10.Jan.2013

Predsednička drama Stivena Spilberga "Linkoln" dobila je 12 nominacija za nagradu Oskar Američke filmske akademije, uključujući i onu za najbolji film

Nastavak na Akter...

Nominovani za Oskara

Izvor: SEEcult.org, 10.Jan.2013

rama “Linkoln” Stivena Spilberga (Steven Spielberg) i “Pijev život” Anga Lija (Lee) vode po broju nominacija za Oskara, nagrada Američke filmske akademije koje će biti dodeljene 85. put krajem februara. Nominacije su potvrdile mnoga očekivanja, ali i donele iznenađenja. “Linkoln” ima...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.