Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet

Izvor: N1 televizija, 08.Dec.2016, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet

Haški osuđenik Radovan Karadžić izjavio je, za Nedeljnik, da je rat doživeo sa velikom tugom, a da su glavni krivci "izvan Bosne i Jugoslavije". Rekao je da žali za raspadom SFRJ, a o odgovornosti za zločine u Srebrenici kaže: Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese.

Radovan Karadžić je - uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika - pristao da, posle nemačkog Cajta, u svom prvom intervjuu za srpske medije posle presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini - za Nedeljnik odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju...

"Rat sam doživeo sa velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine", rekao je Karadžić.

On je u razgovoru za Nedeljnik rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat "izvan Bosne i Jugoslavije".

"Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem...", rekao je Karadžić.

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem", rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet".

Karadžić je u razgovoru za Nedeljnik govorio o predratnim dogovorima sa Alijom Izetbegovićem, odnosu prema Hrvatskoj, kako je Izetbegović predlagao ujedinjenje Srbije i Srpske, o Miloradu Dodiku, sećanjima na susrete sa Aleksandrom Vučićem, zašto Sarajevo još uvek doživljava kao svoj grad, šta bi radio danas da je na slobodi...

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Karadžić o Srebrenici: Kao da je to učinila poremećena osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016

Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet, izjavio je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić koga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatim tokom rata u BiH..."Ko god je to uradio, bio je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.