Moskva: Srčana insuficijencija odnela Solženjicina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Srčana insuficijencija odnela Solženjicina

MOSKVA - Ruski pisac, dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin (89) preminuo je večeras u svom domu u Moskvi, javile su svetske agencije.

Piščev sin Stefan izjavio je za Itar Tas da je Solženjicin preminuo večeras u 23.45, od srčane insuficijencije.

Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1970. godine. Zbog svojih dela u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pisao o zatvorima u Sovjetskom Savezu za sovjetske građane - gulazima, 1974. oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje.

U najpoznatijim delima "Jedan dan Ivana Denisoviča", "Prvi krug" i "Arhipelag Gulag" Soloženjicin se bavio do tada zabranjenom temom - logorima u kojima su stradali milioni ljudi.

Po proterivanju koje je usledilo nakon što je objavio "Arhipelag Gulag", obimno faktografsko svedočanstvo o stradanjima sovjetskih građana u gulazima, živeo je u Nemačkoj, Švajcarskoj i zatim u SAD. Vratio se u Rusiju 1994, nakon raspada SSSR-a.

"Na kraju života, mogu da se nadam da će istorijski materijal koji sam prikupio ući u svest i sećanje mojih sunarodnika. Naše gorko nacionalno iskustvo pomoći će, u slučaju novih socijalnih nestabilnosti, da sprečimo pogubne greške", rekao je pisac prošle godine, nakon što mu je tadašnji predsednik Vladimir Putin uručio prestičnu državnu nagradu.

Bio je oficir Crvene Armije za vreme rata

Rođen 11. decembra 1918. godine u Kišlovodsku, Solženjicin je studirao fiziku i matematiku na Univerzitetu u Rostovu. Služio je kao oficir u Crvenoj armiji tokom Drugog svetskog rata alo je potom postao jedan od najvećih disidenata sovjetske ere i bio progonjen.

Proveo je osam godina u zatvoru (1945-1953), gde je bolovao od raka. Na osnovu tog iskustva napisao je "Jedan dan Ivana Denisoviča".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.