Hag: Produžen mandat sudijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Produžen mandat sudijama

Haški tribunal pozdravio je danas usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom su produženi mandati sudija Tribunala do 30. novembra 2017. godine ili do okončanja predmeta u kojem zasedaju, ukoliko to bude pre tog datuma.

Savet bezbednosti UN je 19. decembra jednoglasno usvojio Rezoluciju 2329 kojom je produžen i mandat sudije Karmela Agiusa, kao predsednika Međunarodnog suda, do 31. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2017. godine ili mesec dana posle okončanja preostalih predmeta u Tribunalu.

Istom rezolucijom Savet bezbednosti je prihvatio zabrinutost koju je izrazio predsednik Agius o odlasku zaposlenih i potvrdio stav da je zadržavanje zaposlenih od presudne važnosti za ekspeditivan završetak rada Suda.

Rezolucijom se naglašava da sve države treba da u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom.

Haški tribunal ulazi u završnu godinu svog mandata i trenutno su u toku postupci u dva predmeta - prvostepeni postupak protiv Ratka Mladića, a drugi žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi, kojim su obuhvaćena šestorica optuženih.

Izricanje presuda u oba ova predmeta se očekuje u novembru 2017. godine.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine.

Postupci protiv 154 optuženih lica su okončani, podseća se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.