Napokon složni: SB UN usvojio rezoluciju o slanju posmatrača u Alep

Izvor: Press, 20.Dec.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon složni: SB UN usvojio rezoluciju o slanju posmatrača u Alep

Posmatrači će nadgledati evakuaciju i podnositi izveštaje o sudbini civila koji ostanu u tom sirijskom gradu
Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se poziva na što hitnije raspoređivanje posmatrača te svetske organizacije u Alepu koji bi nadgledali evakuaciju.

Posmatrači će imati obavezu i da podnose izveštaje o sudbini civila koji ostanu u tom sirijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << gradu.

Članice Saveta bezbednosti UN postigle su sinoć dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primedbe Rusije.

Ovo jednoglasno izglasavanje rezolucije predstavlja prvi pokazatelj jednistva u proteklih nekoliko meseci među svetskim silama oko krize u Siriji, ocenjuje AP.


Foto: AP, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer


Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je sinoć da misli da imaju dobar tekst.

Prethodno je Francuska podnela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Ki-mun poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih delova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, mejdutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmenjen i podnela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Čurkin je dolazeći na zatvorenu sednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da "lutaju po ruševinama Alepa" bilo poziv na katastrofu.


Foto: AP, Evakuacija civila iz Alepa


U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbednost i druge aranžmane u "koordinaciji sa zainteresovanim stranama", uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni deo Alepa kako bi se osoblju UN omogućilo da "prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Alepu u svetlu međunarodnog humanitarnog zakona".

Diplomatski izvori su tokom sednice AP-u rekli da članice Saveta bezbednosti razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta i posle tročasovnih pregovora taj dogovor je postignut.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

SB UN: Produžen mandat sudijama Haškog tribunala

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2016, 13:31

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se produžava mandat sudijama Haškog tribunala do 30. novembra 2017. godine. Haški tribunal je u saopštenju pozdravio usvajanje te rezolucije. Rezolucijom je produžen mandat sudijama do 30. novembra 2017. ili do okončanja predmeta, dok je sudiji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.