Odbrana: Markač nije bio deo zločinačkog poduhvata

Izvor: Politika, 03.Avg.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana: Markač nije bio deo zločinačkog poduhvata

Veće treba da se opredeli u pogledu legalnosti „Oluje”, jer to može proizvesti međunarodno-pravne posledice po Hrvatsku

Sudsko veće Haškog suda pogrešno je protumačilo transkripte sa sastanka predsednika Franje Tuđmana i vojnih i političkih rukovodilaca uoči „Oluje” i na osnovu toga pogrešno zaključilo da je osmišljen udruženi zločinački poduhvat da se trajno uklone Srbi i da je tome znatno doprineo general Mladen Markač, navodi se u žalbi Markačeve odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koju je juče objavio Haški sud. Odbrana traži da tribunal oslobodi Markača ili, alternativno,„smanjivanje preterane zatvorske kazne”.

Više od polovine žalbe napisane na 118 stranica posvećeno je zaključcima veća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, pri čemu advokati ističu da je raspravno veće počinilo i pravne i činjenične greške u analizi sastanka na Brionima 31. jula, na kome je isplanirana operacija „Oluja”. U žalbi se detaljno analiziraju ključni delovi brionskog transkripta, kao što je rasprava o otvaranju koridora za evakuaciju srpskih civila na početku „Oluje” i objašnjavaju se greške veća u interpretaciji tog transkripta.

Odbrana, pored ostalog, navodi da su Markačeve opaske na sastanku ograničene na operativna pitanja i da nema nikakvih dokaza da je bio svestan nekog zločinačkog plana i da se s njime saglasio. Branioci ističu da je pravno pogrešno iz samog prisustva sastanku izvlačiti zaključak o nužnom članstvu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Markačeva odbrana upozorava da reči generala Ante Gotovine na sastanku, koje su jedan od važnijih temelja njegove osuđujuće presude da veliki broj civila već odlazi iz Knina i da će se njihov broj smanjiti održavanjem pritiska, veće pogrešno interpretira kao dokaz njegovog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu. Trebalo bi da ih tumači u kontekstu Tuđmanove izjave, da odlazak civila za sobom povlači odlazak neprijateljskih snaga i time vodi do brže vojne pobede.

Veće je, smatraju advokati, moralo da se opredeli u pogledu legalnosti „Oluje”, jer to može proizvesti međunarodno-pravne posledice po Hrvatsku. U žalbi se upozorava i na greške u tumačenju brionskog sastanka u svetlu kasnijih događaja, jer artiljerijsko gađanje civila i sprečavanje njihovog povratka nisu nikad ni pomenuti na samom sastanku.

Pored ostalog, odbrana Markača obrazlaže i zašto je sud pogrešio u zaključcima da je specijalna policija razorila i opljačkala Gračac i razorila Donji Lapac.Odbrana osporava i zaključke veća o počinjenom zločinu deportacije kao zločinu protiv čovečnosti.

Odbrana navodi da je veće pogrešno zaključilo da je do deportacije došlo zbog artiljerijskih napada na civile, zanemarujući kao razlog odlaska druge faktore poput loših životnih uslova, rasta napetosti u regionu, antihrvatske propagande, želje ljudi da ne žive u Hrvatskoj i naredbi za evakuaciju koju je izdalo vođstvo RSK ili planova SRJ da Srbe nasele na drugim područjima bivše Jugoslavije.

Generali Markač i Ante Gotovina 15. aprila su kao učesnici zločinačkog poduhvata nepravosnažno osuđeni u Haškom tribunalu za zločine nad srpskim civilima za vreme i nakon „Oluje”, na 18, odnosno 24 godine zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen.

D. Čarnić

objavljeno: 04.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.