Karadžić o Srebrenici: Mit na pogrešnim činjenicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2009, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić o Srebrenici: Mit na pogrešnim činjenicama

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je pred Haškim sudom na statusnoj konferenciji da je tvrdnja da je Vojska Republike Srpske ubila oko 8.000 srebreničkih Muslimana "mit zasnovan na pogrešnim činjenicama".

Karadžić je zatražio da mu Tužilaštvo dostavi sve DNK materijale na osnovu kojih je utvrđivan identitet žrtava u Srebrenici, da bi ih eksperti odbrane proverili.



Tužilaštvo već raspolaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << analizom uzoraka

Tvrdeći da je broj žrtava falsifikovan, on je objasnio da eksperti odbrane moraju dobiti na uvid u sve forenzičke i druge materijale jer ne mogu samo na osnovu papira i izveštaja ustanoviti da li su eksperti Tužilaštva dobro utvrdili činjenice i izveli zaključke. Na zahtev optuženog tužilac je odgovorio da je reč o materijalima koji nisu u posedu Haškog tužilaštva, već nezavisnih organizacija i veštaka i da oni ne mogu da narede da budu dostavljeni odbrani.

Predsedavajući pretresnog veća, sudija Ijan Bonomi je insistirao da je Tužilaštvo dužno da tim organizacijama i veštacima predoči da ukoliko se ne obezbedi "jednakost strana po oružju", neki dokazi na suđenju mogu biti odbačeni.

Tužilac je odvratio da je problem što je za dostavljanje uzoraka DNK analize Karadžićevoj odbrani potrebna saglasnost porodice žrtava koji su njihovi davaoci, ali one to ne dozvoljavaju.

Karadžić je rekao da se ovo obrazloženje ne može prihvatiti pošto je Tužilaštvo od veštaka naručilo analizu uzoraka i njome raspolaže, pa onda ne može da je ne da na uvid odbrani.

Odbrana obećava iznenađenja
Tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf rekla je da je "iznenađena" Karadžićevim zahtevom i podsetila na to da optužnica nije zasnovana na identitetu pojedinačnih žrtava, već na tome što su one u velikom broju nađene u masovnim grobnicama.

"Ovo je poslednja prilika da se utvrdi istina o tome šta se stvarno dogodilo (za vreme rata) u Bosni i Hercegovini i Srebrenici", izjavio je Karadžić, obrazlažući ovaj zahtev na statusnoj konferenciji.

To podrazumeva, kako je objasnio, da veštaci odbrane obave proveru ispitivanja DNK analiza 300 uzoraka sa spiska žrtava kako bi se razjasnilo da li se u Srebrenici dogodila masovna egzekucija ili genocid.

"Odbrana može da obeća da će baš u tom segmentu identifikacije žrtava biti mnogo iznenađenja", rekao je Karadžić koji je optužen za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločin protiv čovečnosti.

Odbrana je uverena, kako je kazao, da se u slučaju Srebrenice radi o višestrukom preterivanju, odnosno "stvaranju mita na netačnim činjenicama, a to može da stvara bes protiv Srba, ali i same Evrope."

"Ukoliko utvrdimo činjenice, lista žrtava će se razlikovati u hiljadama", rekao je Karadžić, istakavši da će DNK analiza, po metodi slučajnog uzorka, pokazati ko su žrtve i pomoći da se ustanovi istina.

Prekopavaju se groblja i žrtve premeštaju

Tvrdeći da je "sve u vezi sa Srebrenicom predstavljeno pogrešno", on je naveo da je posle pada ove muslimanske enklave, koja protivno odluci UN nije bila demilitarizovana, civilne vlasti prihvatile predaju, ali ne i vojne koje su naredile proboj i okršaje sa srpskim snagama.

"U tim borbama po šumama poginulo je mnogo muslimanskih boraca, a vode se kao žrtve masakra u Srebrenici", rekao je Karadžić i dodao da se na listi žrtava vode i mnogi poginuli u borbama 1992/93 godine.

Neki sa spiska žrtava su se u vreme izbora pojavili na glasanju, mnogi žive u inostranstvu, a vode se kao nestali, dok se u Federaciji BiH i dalje prekopavaju groblja i žrtve premeštaju u Srebrenicu, rekao je optuženi.

Pored toga, postoje primarne, sekundarne i tercijarne grobnice i jedna DNK analiza mogla je biti prikazana tri puta, ukazao je Karadžić, istakavši da se ne može operisati brojkama, kako to čini Tužilaštvo, već da žrtve treba utvrditi individualno.

Karadžić je podsetio da se barata s brojkom od osam, pa i deset hiljada žrtava u Srebrenci, ali da je sahranjeno oko 3.000, od kojih veštaci odbrane treba da odaberu reprezentativni uzorak od 10 odsto.

"Ukoliko se prilikom provere analize ovih uzoraka pokažu značajna neslaganja, tražićemo sve analize i videćemo onda kako će izgledati istina o Srebrenici", rekao je optuženi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić: Netačni podaci o Srebrenici

Izvor: Blic, 23.Jul.2009

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da će osporavati "apsolutno sve" navode optužnice koja ga tereti za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. godine...Karadžić je rekao na statusnoj konferenciji da je tvrdnja da je Vojska RS u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.