HAG NAJSTRAŠNIJE UDARIO NA TERORISTE OVK: Tačiju, Veseljiju i Seljimiju zabranjen svaki kontakt s porodicom

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2023, 08:49

HAG NAJSTRAŠNIJE UDARIO NA TERORISTE OVK: Tačiju, Veseljiju i Seljimiju zabranjen svaki kontakt s porodicom

Bivšim liderima tzv. OVK obustavljene sve komunikacije, uključujući posete porodice ili putem Zoom aplikacije, telefonskih poziva i pisane komunikacije.

Pretresni panel Specijalizovanih veća u Hagu naložio je primenu izvesnih privremenih ograničenja na komunikacije i posete bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, saopšteno je danas na sajtu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva tzv. Kosova.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se navodi u saopštenju, pretresni panel je odluku o privremenim merama o komunikaciji i posetama trojici pritvorenika u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Hašima Tačija i drugih doneo na zahtev Specijalizovanog tužilaštva za izmenu uslova pritvora.

Kako se dodaje, panel je zaključio da je opravdano uvesti ta ograničenja s obzirom na opasnost da poverljive informacije budu protivzakonito obelodanjene iz pritvorskog objekta.

Ta ograničenja su privremene mere, koje će se primenjivati dok panel ne donese kompletnu odluku o meritumu zahteva tužilaštva. Kancelarija specijalizovanog tužioca prethodno je zatražila da se optuženim bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju obustave posete i sve komunikacije u pritvoru u Hagu, osim sa advokatskim timom.

Zahteva se da se posete i sve komunikacije obustave zbog toga što su oni, kako se navodi, prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svedoka, kao i prenošenjem sadržaja poverljivog svedočenja licima koja ih posećuju u Pritvorskom centru.

Tužilaštvo je navelo da su u istragama Specijalizovanog tužilaštva otkriveni dalji pokušaji optuženih da ometaju postupak, jer su posetioce upućivali da razgovaraju sa potencijalnim svedocima i govorili im o čemu da razgovaraju. Tužilaštvo u Hagu ističe da je zbog toga zatražilo da se Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave sve komunikacije, uključujući posete porodice ili putem Zoom aplikacije, telefonskih poziva i pisane komunikacije.

Specijalizovano tužilaštvo je zatražilo i da se trojica optuženih odvoje od ostalih pritvorenika koji se trenutno nalaze u Pritvorskom centru. Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK-a protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Bivši lideri tzv. OVK pritvoreni su u Hagu od novembra 2020. godine.
Pogledaj vesti o: Hag,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.