Đorđeviću smanjena kazna sa 27 na 18 godina

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđeviću smanjena kazna sa 27 na 18 godina

Haški tribunal danas je pravosnažno osudio penzionisanog generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad Albancima na Kosovu 1999.

Dobio devet godina manju kaznu od prvostepene: Vlastimir Đorđević

 

Žalbeno veće Tribunala time je umanjilo prvostepenu kaznu na koju je 23. februara 2011. generala Đorđevića (64) prvostepenom presudom osudio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na 27 godina zatvora.

Sudije su delimično usvojile Đorđeviću žalbu i oslobodile ga odgovornosti za zločine na nekim od lokacija navedenih u prvostepenoj presudi. Takođe, žalbeno veće ocenilo je i da je prvostepena kazna bila preoštra.

 

Tužilaštvo: Presuda nastavak individualizacije zločina

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ocenilo je danas da je smanjenje kazne penzionisanom generalu MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću nastavak individualizacije zločina, imajući u vidu nedavnu presudu Nikoli Šainoviću i drugima.

 

"Đorđević je dragocen svedok događaja koji su predmet sadašnjih i budućih postupaka ovog Tužilaštva, s obzirom na njegovu ulogu u prikrivanju zločina, odnosno asanaciji terena", navodi se u saopštenju i dodaje da je Đorđević svedok mnogih zločina uključujući ubistvo braće Bitići.

 

Haški tribunal danas je pravosnažno osudio Đorđevića na 18 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad Albancima na Kosovu 1999. Žalbeno veće Tribunala time je umanjilo prvostepenu kaznu na koju je 23. februara 2011. generala Đorđevića (64) prvostepenom presudom osudio na 27 godina zatvora.

 

Konačnom presudom, međutim, potvrđena je Đorđevićeva krivica po svim tačkama optužnice za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. kada je on bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

 

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Potvrđeno je i da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje Albanaca sa Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.