Bramerc: Hitno uhapsiti Mladića

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Hitno uhapsiti Mladića

Pariz -- Ratko Mladić bi trebalo da bude uhapšen što pre, jer ističe vreme koje Tribunal ima na raspolaganju do zatvaranja, upozorava glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Tužilac Bramerc je ocenio da je nastupio kritičan trenutak u traganju za haškim beguncem Ratkom Mladićem.

"Vreme Tribunalu ističe, pa ako želimo da Mladiću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude suđeno pred Haškim tribunalom, njegovo hitno hapšenje je od izuzetnog značaja", rekao je Bramerc u intervjuu za "Internešenel herald tribjun".

"Kako bismo postigli njegovo hapšenje, čvrsto smo preporučili srpskim vlastima da ispitaju strategiju istrage kako bi rasporedile više ljudi i usvojile multidisciplinarni pristup. Treba da se učini više. Vreme ističe. Ovaj tribunal će se uskoro zatvoriti", istakao je Bramerc.

Glavni tužilac Tribunala je kao pozitivan znak u ulaganju napora srpskih vlasti da poboljšaju saradnju sa njegovom kancelarijom kao pozitivan znak naveo dostavljanje Mladićevih dnevnika i materijala s tim u vezi, istakavši, međutim, da "želimo da uputimo poziv da može i treba više da se učini".

Bramerc je rekao da je u okviru izveštaja od juna o napretku Srbije u saradnji sa Tribunalom kritika bila upućena na račun potrage za beguncima jer uprkos brojnim operacijama nije bilo rezultata, te da bi trebalo da se ispitaju razlozi za to.

"Ono što možemo da učinimo jeste da iskoristimo svaku priliku da naglasimo da je hapšenje ovih begunaca (Mladića i Gorana Hadžića) od presudne važnosti za žrtve koje žele da pravda konačno bude zadovoljena, za izmirenje u regionu, ali i za kredibilitet međunarodne zajednice", rekao je Bramerc.

On je kazao da u narednim mesecima, ukoliko Mladić ne bude uhapšen, jedino što može da učini jeste da podstiče srpske vlasti da pojačaju napore na osnovu datih preporuka i da zatraži od međunarodne zajednice da i dalje primenjuje podsticaje.

"Oni su dobro delovali u prošlosti i pokazali su se kao najefikasniji način za postizanje rezultata", istakao je Bramerc.

On je naglasio da će u najgorem slučaju - ako Mladić i Hadžić budu uhapšeni po zatvaranju Tribunala, biti pripremljen takozvani "rezidualni mehanizam" Tribunala koji će imati nadležnost da sudi beguncima.

"Poruka treba da je jasna: kad god i gde god da se begunci uhapse, sudiće im se. Niko ne može da bude izvan pravde", istakao je Bramerc.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u intervjuu za isti list, poručio da Vlada Srbije čini apsolutno sve što je u njenoj moći da locira i uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.