Sever Kosova: ponovo između dve vatre

Izvor: Vostok.rs, 11.Sep.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosova: ponovo između dve vatre

11.09.2012. -

Intregraciju severnog dela pokrajine „premijer“ Kosova Hašim Tači naveo je kao jedan od glavnih prioriteta, istupajući na svečanom zasedanju parlamenta, posvećenom okončanju perioda takozvane „nadzirane nezavisnosti“. A predsednik SAD Barak Obama je čestitajući „narodu Kosova“ ovaj izuzetan datum, istakao progres u formiranju „multinacionalne demokratske države, bez diskriminacije“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
A sada bliže suštini: U nedelju, uoči prazničnih događaja u kosovskoj opštini Gnjilane iz automatskog naoružanja bilo je pucano na šest Srba, koji su sakupljali granje na svojoj zemlji. A što se tiče severa Kosva, gde Srbi čine većinu, za poslednjih nekoliko dana ovde su nekoliko puta odjekivale eksplozije. Nepoznati napadači su bacili bombu u kuću doktora Milana Jakovljevića u opštini Zvečan, postavili eksploziv pod automobil policajca Radovana Jovanovića iz opštine Leposavić, u istom mestu su bacili bombu u dvorište člana veća Opštine i zastupnika Srpske napredne stranke na Kosovu Bojana Jakovljevića. Na sreću, niko nije povređen, ali imovini je naneta šteta. Gospodin Jakovljević je pred našim mikrofonom.

- Da, mi očekujemo dodatni pritisak. To se već vidi ovih dana, kroz razne bombaške napade, bomba je npr. bačena i na moju porodičnu kuću. I već je izvesno da je to u organizaciji takozvanih privremenih institucija iz Prištine. I da je svrha svega toga pokušaj destabilizacije stanja na severu, kako bi se pokazalo da je sever Kosova i Metohije nestabilna, kriminalna sredina, da bi se stekao alibi da se ovde izvrši upad šiptarskih bezbednosnih snaga. Ta nadzirana nezavisnost nas nije zanimala ni kad je uspostavljena, pa ni sada. Nadzirana nezavisnost je jedan nelegan čin, koji nije prošao ni jednu svetsku, niti evropsku instituciju. Ono što možemo da damo kao komentar jeste samo pitanje ko je uopšte koga tu nadzirao, jer su te zemlje tkzv. članice „Kvinte“ nadzirale tkzv. kosovske institucije ili su te tkzv. kosovske institucije nadzirale one koji su sprovodili tu nadgledanu nezavisnost. Mislim da će pre biti da su kosovske institucije nadzirale njih, a ne oni kosovske institucije.

Treba reći da su na severu Kosova i dalje nategnuti odnosi i sa međunarodnim organizacijama: tako se osnovna delatnost NATO-a u poslednje vreme svodi na zatvaranje alternativnih puteva u centralnu Srbiju, koje koriste lokalni stanovnici jer ne žele da se pomire sa postojanjem graničara nezavisnog Kosova na „zvaničnim“ prelazima. U opštini Leposavić u poslednje vreme besne požari, i akcije KFOR-a izazivaju ozbiljna pitanja – govori Bojan Jakovljević.

- Dakle, čudna je ta koincidencija. Kad god izbije požar na nekom mestu, KFOR blokira neke od tih puteva, što se desilo sad gotovo na svim putnim pravcima ovde na severu Kosova. Ta je koincidencija, kažem, čudna, s obzirom da je 90% požara izbijalo na liniji kuda prolaze helikopteri KFOR-a i EULEKS-a. Mnogo građana, a među njima i ja, videlo je ovde, da iz helikoptera KFOR-a ispadaju „mamci“ koji pri padu na zemlju emituju visoku temperaturu i od toga se šuma zapali. To su svedočenja mnogih ljudi. U vreme kada ispadnu ti „mamci“, izbiju požari. Ti „mamci“ to su zapravo vatrene lopte, koje helikopteri izbacuju da bi skrenuli pravac navođenih raketa, kojim bi neko, eventualno gađao taj helikopter. To se ovde, naravno, nikad nije desilo, niti ovde iko ima slično oružje kojim bi mogao izvrši napad na helikopter.

Sever pokrajine stupa u period, da je tako nazovemo, „nekontrolisane nezavisnosti“ kvazidržave Kosovo, pritisnut kosovskim Albancima sa juga i misijom KFOR-a sa severa. Koliko će se još nalaziti između dve vatre, ne zna se, pošto vlasti Kosova nikakve kompromise ne prihvataju i odlučne su u nameri da „likvidiraju nelegalne strukture bezbednosti“ u tom delu pokrajine.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.